Csak az összefogás jelent kiutat a válságból a sertéstartóknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 03. 11:57

Csak az összefogás jelenthet kiutat a mostani válságból a sertéstenyésztők számára – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtökön Budapesten a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) által a családi gazdaságok és a kisüzemek gondjaival foglalkozó szakmai tanácskozáson.

A Magosz elnöke úgy vélte: integrációra, szövetkezésre, azaz összefogásra van szükség az ágazat valamennyi szereplője részéről ahhoz, hogy ne csökkenjen tovább a sertések száma Magyarországon. A sertések mennyisége jelenleg nem éri el a 4 milliót – több szakember szerint azonban csak 3 millió körül mozog – de ha az érintettek összefognak, ez a szám akár 6-7 millióra is növelhető – mondta Jakab István.

A szakpolitikus utalt arra, hogy javítani kell a növénytermesztés és az állattenyésztés mostani 70-30 százalékos arányán. E folyamat része lehet a sertéstartás ismételt fellendítése hazánkban. Véleménye az volt, hogy nincs értelme szembeállítani a nagy, a közepes és a kisüzemeket, mivel azok érdekei lényegében azonosak. A piacon azonban csak úgy boldogulhatnak – és lehet a magyar árui versenyképes –, ha érdekeiket egyeztetik és összefognak. Ez a feltétele ugyanis annak, hogy azonosan jó minőségű és jelentős kereskedelmi mennyiségű árut kínáljanak a piacon.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrár-igazgatásért felelős államtitkára – aki szintén jelen volt a fórumon – arról beszélt, hogy a VM-ben most készítik az ágazati stratégiát, amelynek kiemelt célja az állattenyésztés arányának növelése az agrártermelésen belül.

Az államtitkár kitért a dioxinbotrányra is, jelezve, hogy Magyarország módosította azt a korábbi intézkedést, amely szerint tételesen vizsgálták meg a Németországból érkező húsokat. Most kockázatelemzés alapján végzik a vizsgálatokat, amelyet Németország is elfogadott. Az unió ugyanakkor ezzel az intézkedéssel sem elégedett még teljes mértékben, kifogásolja a kétnapos bejelentési kötelezettséget. Erről azonban hazánk még nem kapott hivatalos közlést.

Kapcsolódó cikkeink