Coop Segély Alapítvány – közvetlen segítség a bajban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 27. 12:09

Az elmúlt év tragédiái hatására 2010 őszétől alapítványi formában támogatja a Coop Csoport a rászorulókat. A 2011. január 26-án rendezett sajtótájékoztatón többek között bemutatták, hol és hogyan talált gazdára eddig több mint 50 millió forint értékű adomány.
Tavaly év végi tevékenységét és idei célkitűzéseit hozta nyilvánosságra január 26-án a Coop Segély Alapítvány. Murányi László, a Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a vállalat életében mindig kiemelt szerepet kapott a felelős üzleti magatartás. A szállítók, a vevők és az egész magyar társadalom iránt érzett elkötelezettség a kezdetektől áthatotta működésüket. A Coop sokrétű tevékenységét jellemzi a lokális közéletben betöltött szerepük, vagy a magyar termékek piacra jutásának elősegítése ugyanúgy, mint a Magyar Olimpiai Csapat 1996 óta folyamatos aranyfokozatú támogatása.

Jótékonyságra szövetkezve

Dr. Zs. Szőke Zoltán, Dr. Rácz András, Dr. Kemény Dénes, Murányi László, Vadász Gusztáv

A 100 százalékban magyar tulajdonú üzletlánc Magyarország legnagyobb kereskedelmi hálózataként szinte az összes településen jelen van az országban, így testközelből ismerhette meg az elmúlt évek során az embereket ért természeti csapásokat. A 32.000 együtt érző COOP munkatárs véleményét is figyelembe véve a Co-op Hungary Zrt. igazgatósága és az ÁFEOSZ létrehozta a „COOP SEGÉLY” a bajba jutottak megsegítéséért Alapítványt.
A Coop országos érdekképviseleti szervezete, a társalapító ÁFEOSZ elnöke, Dr. Zs. Szőke Zoltán kiemelte, hogy a szolidaritás, az összefogás az évszázados múltra visszatekintő szövetkezeti mozgalom szerves részét képezi.

A Dr. Kemény Dénes kuratóriumi elnök nevével fémjelzett Coop Segély Alapítvány bevétele 2010-ben 86,2 millió forint volt, amelyből több mint 50 millió forint adomány került kiosztásra 2010-ben. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főjegyző által javasolt 253 árvízkárosult személyenként 100 ezer forint Coop vásárlási utalványt kapott, amit a hozzá közel eső Coop üzletben a helyi polgármester jelenlétében vehetett át. Az Alapítványhoz beérkezett támogatási igénylések alapján további 66 fő, személyenként 350 ezer forint készpénz adományban részesült.

A vörösiszap-katasztrófa károsultak részére 4 millió forint értékben állítottak össze 800 darab élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmazó segélycsomagot. Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely önkormányzatainak bevonásával és képviselői közreműködésével 340 fő részesült így a Coop Segély Alapítvány csomagjaiból.

A tavalyi év folyamán károkat szenvedett Veszprém megyei családok gyermekei részt vehettek a Parlamentben rendezett „Mindenki Karácsonya” ünnepségen, ahol a Coop Segély Alapítvány jóvoltából ezer mikuláscsomagot osztottak ki.
Vadász Gusztáv a Co-op Hungary Zrt. gazdasági igazgatója, egyben a kuratórium titkára elmondta, hogy a Coop Segély Alapítvány 2011. évi támogatáspolitikája 3 pilléren nyugszik. Az országos lefedettséggel rendelkező közintézmények közül a „különleges gyermekotthonok” részére nagy értékű élelmiszer adományokat juttatnak. A források egy másik részét a természeti katasztrófák, így a belvíz kárvallottjainak megsegítésére különítik el. Egyéb támogatások címen további forrást biztosít a kuratórium az év során bekövetkező váratlan esetekre.

Lapunk kérdésére Murányi László elmondta, hogy az Alapítványt a Coop Üzletlánc saját jótékonysági tevékenysége koordinálására hozta létre, de érdeklődés esetén nyitottak márkagyártókkal való együttműködésre is.

A meghívott vendégek, így Dr. Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is elismerően és támogatóan nyilatkozott a Coop Segély Alapítvány tevékenységéről.

(Kátai Ildikó)

Kapcsolódó cikkeink