Cicadominancia

Szerző: Szalai László Dátum: 2022. 05. 19. 09:54

Marketingnyelven szólva azt mondhatjuk, hogy a macska valahogy jobban menedzseli magát. A macskaétkek ugyanis jobban fejlődnek, mint a kutyaeledelek. A prémiumizáció eddig mindkét piacon erős volt, a speciális igényekre sorra jelentek meg az innovációk. Kérdés, hogy a gazdik mit szólnak ahhoz, hogy az átlagárak most már nemcsak a hozzáadott értékek, hanem külső tényezők miatt is emelkednek.

Szerző: Szalai László

Az állateledel-piac tavalyi markáns, az előző évhez képest 10% körüli értékbeli növekménye jelzi, hogy a kisállattartók egyre minőségibb termékeket vesznek kedvenceiknek.

Tuyaerts Anna, Nestlé Purina

Tuyaerts Anna
brand manager
Nestlé Purina

– A növekedés motorja továbbra is a prémiumizáció, az ipari állateledek térnyerése és a növekvő állattartási kedv – sorolja Tuyaerts Anna, a Nestlé Purina brand managere. – A macskaeledelek növekedése továbbra is messze túlszárnyalja a kutyaeledelekét. Változást jelentett 2021-ben, hogy az előző évhez képest minden macskaeledel kategória piaci átlag felett nőtt. Az egyadagos nedves macskaeledelek stabilan két számjegyű növekedése mellett a száraz macskaeledelek is az átlag felett teljesítettek. Kiemelkedő a legkisebb állateledel szegmensnek, a macska-jutalomfalatnak 20% feletti fejlődése, ez volt a legnagyobb mértékű növekedés tavaly a szegmensek közül. A kutya-jutalomfalatok növekedési üteme enyhén lassult, a száraz kutyaeledelek beszerzésében pedig egyre jelentősebb az e-kereskedelem szerepe. 2021-ben az állateledel kategória legnagyobb szegmense az egyadagos nedves macskaeledelek lettek (22%-kal, megelőzve a kutyakonzerveket).

A fizikai csatornák eladásban betöltött szerepében kiugró változás nem történt, mondja. A diszkont növekedési üteme csökkent 2021 első felében, ám év végére ismét a piaci növekedés motorja lett, teszi hozzá.

Szitai Ádám, Partner in Pet Food

Szitai Ádám
cégvezető
Partner in Pet Food

– Minden csatorna tudott értékben növekedni, viszont a drogériák, illetve az állateledel-szaküzletek forgalma sokkal látványosabban nőtt. Ebből az következik, hogy egyre magasabb az igény a minőségi termékek és az egyadagos kiszerelések iránt – osztja meg tapasztalatait lapunkkal Szitai Ádám, a Partner in Pet Food (PPF) cégvezetője. – Mind a kereskedelmi, mind a gyártói márkák nagyon szépen fejlődnek. Itt is inkább a kategóriákban van különbség: az egyadagos, hozzáadott értékkel bíró termékek iránt a kereslet egyre nagyobb.

Szitai Ádám kiemeli: a promóciók szerepe még mindig nagyon fontos, a forgalomnak mintegy harmada ezek során realizálódik. A minőségi marketingtámogatással bíró márkákat az üzlet szintjén is meg kell támogatni hiszen a döntések nagy része a polcok előtt születik.

Kelendő speciálisok

Ha a termékek beltartalmát nézzük, a gazdik tájékozottabbá és igényesebbé válása ebben is tetten érhető. Tuyaerts Anna ehhez kapcsolódva elmondja, hogy növekvő érdeklődés figyelhető meg a különböző speciális igényre, élethelyzetre vagy életkorra specializált termékek iránti (indoor, sterile, junior, senior stb).

A bárány- és marhatartalmú termékek fejlődése látványosabb a baromfi alapúakhoz képest, de a vásárlók nyitottak az olyan különlegesebb változatokra is, mint a vaddisznós, jelzi Pandzarisz Sándor, a Panzi-Pet Kft. ügyvezetője, aki a kiszerelésekkel kapcsolatban elmondja:

– Mivel a száraztápoknál a kutyák fogyasztása teszi ki a forgalom jelentős részét, ezért a zsákos (10–15 kg) tápok jobban fogynak, de a kisebb (3-4 kg) kiszerelés is szépen fejlődik. A konzervek között gyakorlatilag minden megy, itt a kisebb (100–150 g) kiszerelések forgalma emelkedik jobban.

A piacon jelenleg komoly áremelkedés zajlik, amelynek fő oka a csomagolóanyagok és a termékalapanyagok megnövekedett költsége. Ennek mértéke szegmensenként eltérő, a piac szereplői az értékeket 10–40% közé becsülik. Ez az idei évben lelassította az eladások fejlődését, így a korábbi években megfigyelt látványos ütem idén minden bizonnyal nem lesz tartható.

Az egyadagos nedves macskaeledelek stabilan két számjegyű növekedése mellett a száraz macskaeledelek is az átlag felett teljesítettek

Újrahasznosítható csomagolásra váltva

A 125 éves Purina mindig élen járt innovációk tekintetében. Sok „első” fűződik a nevéhez, például Purina eledel volt a világon az első száraz kutya- és macskaeledel, az első kutyaeledel kölyökkutyák számára és az első hipoallergén termék is.

– Tavaly bevezettük a magyar piacra a GOURMET Revelations macskaeledelt, amely a legkifinomultabb ízlésű cicákat is garantáltan leveszi a lábukról az újragondolt pástétom tetejéről lecsurgó, ízletes szósszal. A Purina ONE nedves macskaeledel termékcsaládot nagyadagos (40 alutasak) kiszereléssel bővítettük, a legkedveltebb variánsokkal – beszél a tavalyi termékinnovációkról Tuyaerts Anna. – A DENTALIFE fogápoló jutalomfalat a piacon egyedülálló módon nem kémiai összetevőkkel, hanem kialakítása révén, természetes módon tisztítja a fogakat, és segít a fogkőképződés megelőzésében. Ennek a márkánknak a portfólióját új, 3 rudacskából álló kiszereléssel bővítettük a kipróbálás ösztönzése céljából.

Nő a kereslet az életkor vagy igény szempontjából speciális termékek iránt

A cég csomagolásai megújításán is dolgozik, hiszen a Nestlé anyacég vállalta, hogy 2025-ig minden csomagolóanyaga újrahasznosíthatóságra lesz tervezve. Idén, árulja el a brand manager, a Gourmet Mon Petit termékcsalád lesz az első a hazai portfólióból, ahol az egyedi terméktasakok már kizárólag polipropilénből készülnek – ez az anyag feltétele az újrahasznosításnak.

A PURINA márkák kommunikációjának döntő részét továbbra is a TV és a digitális kommunikáció teszi ki, a megkerülhetetlen eladáshelyi kommunikáció mellett. Egyre növekvő szerepet kap az e-commerce felületeken való jelenlét. A cég márkái a hazai médiafogyasztási szokásokat és a versenytársi környezetet folyamatos figyelemmel kísérve alakítják ki idén is a marketingmixüket.

Praktikus innováció, erősebb médiajelenlét

A PreVitál törekvése, hogy az egyik leginnovatívabb márka legyen, szögezi le Szitai Ádám.

– Ennek eredményeként tavalyi évben bevezettünk egy teljesen új, a piacon eddig nem létező kategóriát: a visszazárható Tetra csomagolást – idézi fel a PPF cégvezetője. – Ennek lényege, hogy felbontás után szag- és csöpögésmentesen lehet visszatenni a hűtőbe az állateledelt. Ezenkívül a tavalyi évben még időszakos jelleggel, az idei évtől már a portfólió állandó részeként a PreVitál megjelenik a macska-jutalomfalat kategóriában, amit az olasz leányvállalatunk gyára tesz lehetővé számunkra.

A tavalyi évre a PreVitál az egyik legnagyobb marketingbüdzsével rendelkező macskaeledel-márka lett a piacon, amelynek mind ATL-, mind BTL-aktivitásai folyamatosak.

– Az idei év nagy szenzációja, hogy saját reklámfilmmel fogjuk tovább erősíteni a márkánkat – újságolja Szitai Ádám. – Ezzel egyértelműen az a célunk, hogy a PreVitál piacdomináló szerepe még jobban megerősödjön.

A piacon jelenleg komoly áremelkedés zajlik, amelynek fő oka a csomagolóanyagok és a termékalapanyagok megnövekedett költsége

Belül prémium, kívül ökobarát

Magyarország legrégebben működő gőz­extrúderes szárazeledelgyára a Pamax.

– Az üzem az elmúlt 8 évben, mióta a cég tulajdona, nagyon jelentős fejlesztésen esett át. Emellett termékeink folyamatos megújulnak, szuperprémium összetételekkel jelenünk meg – foglalja össze sikeres működésük fő sarokköveit a Panzi-Pet Kft. ügyvezetője. – Jelenleg Magyarországon mi gyártunk egyedül hipoallergén prémium tápot és szuperprémium gabonamentes tápokat. A környezetvédelem is jelentős szerepet játszik az életünkben, folyamatosan tesztelünk és állunk át ökobarát csomagolásra. Ezek újra feldolgozott alapanyagokat, illetve több papírt tartalmaznak a jelenleg még többségében lévő műanyag zsákokkal szemben.

A változó világunkban előtérbe került az internet, ezért az online térben terveznek markánsabb jelenlétet, tudjuk meg Pandzarisz Sándortól. Emellett továbbra is élnek a tévémegjelenés eszközével. Exporttevékenységük további erősítése céljából pedig igyekeznek a jövőben is aktívan részt venni a nemzetközi szakmai kiállításokon. //

 

 

Tavaly már többet költöttünk nyávogó kedvenceinkre, mint kutyaeledelre

A 2020-as járvány okozta 16%-os boom után is tovább nőtt azon háztartások költése, amelyek előrecsomagolt állateledel-féleséget vásároltak 2021-ben, derül ki a magyar háztartások vásárlásait monitorozó GfK Háztartáspanel adataiból. Értékbeni forgalmát tekintve – ha kis mértékben is, de – a macskaeledel már megelőzte a kutyatápokat 51-49% részesedés mellett. A cicákat kedvelő háztartások költik a legtöbbet kedvenceikre, 70%-ban nedves szegmensből.

Kuntner András-GfK

Vendégszerző:
Kuntner András
business development
manager/retail
GfK

A cicák bolti étkeztetésére egy magyar háztartás 2021-ban átlagosan 35 560 Ft-ot költött, ami 13%-kal haladta meg az előző évit, 1245 forintot hagyva alkalmanként a kasszánál. A kutyakedvelők ezzel szemben csak 27 494 forintot költöttek, ami mindössze 4%-kal haladta meg az előző évi költésüket, 1352 forintos átlagos kosárérték mellett. Ez volumenben pontosan a duplája az előbbinek, 3,4 kg/vásárlási alkalom.

A kategória forgalmi részesedése a diszkontok és online kivételével kereskedelmi csatornánként nem változott jelentősen az előző évhez képest. Az online csatorna, a maga 4,5% részesedésével, ugyan még mindig kicsinek mondható, ám dinamikusan tudott erősödni az elmúlt évben is. Míg az előrecsomagolt kutya- és macskaeledel kategória a totál piacon 11%-os növekedést tudhat maga mögött, az interneten keresztüli rendelések esetében 35%-kal volt magasabb. A diszkont csatorna továbbra is átlagon felül tudta növelni a kategória forgalmát, amellyel részesedése is pozitív irányban változott. A szaküzletek részesedésük alapján megőrizték 3. helyüket.

Életciklusukat tekintve az átlagos nyugdíjas 65+ háztartások vásárolták a legtöbbet kedvenceiknek. Ez utóbbi szegmens 2021-ben átlagosan macskaeledelből 60, kutyaeledelből pedig 84 kilogrammot szerzett be. 

 

Kapcsolódó cikkeink