Chio Olajmustra: olajcsere a konyhában

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 07. 11:10

Egyre többen váltanak zsiradékot napjainkban, de nem csak a háziasszonyok, hanem az élelmiszeripari cégek is. Olajat cserélt a Chio is, a chipseket és snackeket idéntől napraforgó és pálmaolaj keveréke helyett 100 százalék HOSO napraforgóolajban süti, megreformálva ezzel világszínvonalú, 50 éves hagyománnyal bíró sütési technológiáját. Mit is jelent pontosan ez a változás? Milyen olajat érdemes otthon, a konyhában használnunk krumplisütéshez vagy máshoz? A Chio Olajmustrából megtudhatjuk.

CHIO-logo[1]1. Tele vagyunk telítetlennel?
Napjainkban már minden háziasszony tudja, egészségünk szempontjából a telítetlen zsírsavak a kedvezőek. A növényi eredetű zsírokban főként telítetlen zsírsavak fordulnak elő, ezért is javasolják a szakértők, hogy az állati zsiradék helyett használjunk többször napraforgó, pálma-, oliva- vagy repceolajat. Azok a sütőolajak, amelyek sok telített zsírsavat tartalmaznak, jól bírják a hevítést, de szív- és érrendszerünk szempontjából aggályok merülhetnek fel velük szemben. Ha viszont egy olajban a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya magas, akkor fordított a helyzet: szívünket kevésbé terheli, de sütéskor zsírsavai instabillá válnak, belőlük káros anyagok keletkezhetnek.

2. Stabil olajak
A kókuszzsír és a pálmaolaj a telítettebb olajok közé tartoznak, hevítés során is megőrzik stabilitásukat, jótékony hatásaikról számos szakértői vélemény és kutatás is olvasható. Ne feledjük azonban, hogy a hagyományos napraforgó olajban való sütésnek is megvannak az előnyei és a napraforgóból készült olajoknak is több fajtája létezik. Ezt szem előtt tartva, a Chio a sós snackek sütéséhez az idei évtől HOSO-t, azaz magas olajsavtartalmú napraforgó olajat használ, amelyben a telített és a többszörösen telítetlen zsírsav tartalom nagyon alacsony, viszont magas (60-80 százalékos) a sütéskor is stabil, egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya.

3. Sütéshez vagy salátához?
Ez sem mindegy. Míg a finomított étolajokat (napraforgó, repce, kukoricacsíra) jellemzően sütéshez, főzéshez használjuk, addig a hidegen sajtolt fajtákat (szója, olíva, repce, kukoricacsíra) nyers salátákhoz, mártásokhoz keverjük, hevítés nélkül. Ha finomított olajat használunk, vigyázzunk, hogy sütésnél az étolajat ne forrósítsuk túl, és a sütés időtartama is a lehető legrövidebb legyen, így tudjuk minimalizálni a káros anyagok képződését.

4. Energiát spórolunk?
A növényi eredetű olajok kedvezőbb összetételűek, mint az állati eredetű zsírok, de azt is tudnunk kell, hogy ugyanannyi energiát tartalmaznak, ezért fontos, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag olajok felhasználási mennyiségével is óvatosan bánjunk.

5. Helyes választás
„Ha már végképp elbizonytalanodtunk, hogy mit is kellene használnunk pontosan a sütéshez, a jó hír a következő: nem kell egyik zsiradékot sem száműznünk a konyhából, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás részei az állati zsírok is” – foglalja össze a tudnivalókat Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke. „Legjobb, ha váltogatjuk a különböző zsiradékokat, napraforgó olajban sült krumpli után jöhet az olivás saláta vagy a kacsazsíros kenyér. A legfontosabb, hogy a mértéket tartsuk be és kerüljük a zsírban, olajban tocsogó ételeket.”

Tudjon meg többet a burgonyachipsről a Chio videójából:

Kapcsolódó cikkeink