Cafeteria – meglepő eredménnyel zárult a felmérés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 04. 00:00

A www.cafeteriatrend.hu weboldal és szakmai partnerei 2010 áprilisában munkáltatókat, munkavállalókat, szolgáltatókat kérdeztek a cafeteria szabályozásáról. Az eredmény meglepő: nem a 25 százalékos adót törölnék el legelőször.

Fata László, a cafeteriatrend.hu tanácsadója az Origonak elmondta: különös meglepetést az okozott, hogy a megkérdezettek igen felelős gondolkodással nyilatkoznak. Még a munkavállalói oldalról sem a huszonöt százalékos jelenlegi kedvezményes adózás lenullázása volt a fő elvárás. Bizonyos juttatások esetén az adó növelésére is érkeztek javaslatok.
A kutatást végzők kíváncsiak voltak arra is, hogy milyen elemeket emelnének be, vagy vennének ki a cafeteria rendszerből a megkérdezettek.  A legtöbben  étkezés támogatására voksoltak, melyet a gyermek iskolakezdése majd az üdülés, pihenés követ. De a TOP10-ben benne van még az egészségmegőrzés, a nyugdíjcélú megtakarítások, az internet és a nyelvoktatás is. A munkáltató által adott ajándék  a sorrend végén helyezkedik el.
Arra a kérdésre, hogy melyik juttatást terhelje a legkevesebb adó, meglepő válaszok érkeztek. Míg az  üdülés, pihenés a fontos juttatások között dobogós helyre került, addig a válaszadók közel fele elfogadja az ezt terhelő 25 százalékos adót. A válaszadók adómentes juttatásként szeretnék kapni elsősorban az étkezési, a gyógyulási és a gyermek iskolai étkezési juttatásokat, a nyugdíj célú megtakarításokat, illetve a munkavégzéshez szükséges képzések támogatását. Többen szeretnék ha adómentes maradna az internet juttatás, illetve ha nem terhelné adó a helyi közlekedési bérlet és a nyelvoktatás támogatása.
A problémarekorder a meleg étkezési utalvány, és itt nem is az adófizetés okozza a legtöbb ellenérzést, hanem az elfogadóhelyek körében tapasztalható keveredés – közli a felmérés eredményét az Origo.

Kapcsolódó cikkeink