Búzára cserélik a makói hagymát
Egyre kevesebb fokhagymát termesztenek Magyarországon. Makó térségében már inkább gabonát ültetnek fokhagyma és vöröshagyma helyett – írja a Népszabadság Online.
– Míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A szakember szerint a termesztőknek öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, ezért Makó térségében inkább mást vetnek a földbe, például gabonát.
Gubacsi megjegyezte, nem ritkán fordul elő az is, hogy kínai fokhagymát csomagolnak át, és magyar termékként adják el azt.
Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg viszont annyi a behozatal Kínából és Spanyolországból, mint amennyit itthon termelünk. Gubacsi szerint a korábbiakhoz képest kisebb termésátlag várható. (nol.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Jó volt idén a búzatermés
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) júliusi előrevetítésében az előző szezonét 1%-kal…
Tovább olvasom >A makói hagyma hanyatlása: mi lesz a hagyományos hagyma sorsa?
A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, amely nélkül szinte…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: a magyarok kenyere 2024-ben is biztosított
A kenyér mindig és mindenhol a biztonság, a jövő és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Íz és minőség nélkül nem maradnak versenyben a növényi alapú márkák
Ian Hepburn, a Flora Food Group marketingigazgatója figyelmeztetett: a növényi…
Tovább olvasom >Elmarad a Kroger és az Albertsons egyesülése
Az Albertsons bejelentette, hogy felbontja a Krogerrel kötött, 25 milliárd…
Tovább olvasom >Felvásárolja a Zalando az About You-t
A Zalando bejelentette, hogy megvásárolja német versenytársát, az About You-t.…
Tovább olvasom >