Magazin: Ha sonka, akkor márka

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 03. 26. 08:05

A prémium sonkák iránt évről évre nő a kereslet húsvétkor. A tradicionális termékféleségek dominálnak, így a gyártók elsősorban nem új termékekkel kísérleteznek, hanem erőforrásaikat inkább a márkatermékeik reklámozására, az eladáshelyi értékesítésösztönzés fokozására összpontosítják.

Tavaly a húsvéti sonkák forgalmát adó „füstölt hús” és „füstölt-főtt hús” kategóriák összesített volumene a Pick Szeged által rendelkezésünkre bocsátott Nielsen-adatok szerint 2017. március–április periódusokban 3944 tonna volt, ami 6,7%-kal több, mint a megelőző évben. Ennek 74%-át továbbra is a füstölt húsok, míg a fennmaradó 26%-át a füstölt-főtt húsok forgalma tette ki.

Szántó Zoltán
senior termékmenedzser
Pick Szeged

– Kiskereskedelmi csatornák tekintetében továbbra is a hipermarketek a legmeghatározóbbak, amelyek a szezonálisan értékesített mennyiségnek mintegy 45%-át adják. Ezt követik a small és large organized üzletek, 22%, illetve 19%-os részesedéssel, majd a diszkontok (11%) és az egyéb vevők (3%) – ismertet néhány további piackutatási adatot Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. senior termékmenedzsere. – Az önkiszolgáló és kiszolgáló kiszerelések aránya 50-50%.

Idén a húsvét április elején, várhatóan a fizetések megérkezése előtt lesz, ami kereskedelmi szempontból nem szerencsés. A bérek folyamatos növekedése és az ezzel járó vásárlóerő-emelkedés ugyanakkor kedvező kilátásokkal kecsegtet. Kérdés ugyanakkor, hogy milyen arányban és árszinten jelennek meg az import termékek a kiskereskedelemben.

Állandó és szezonális termékek a PICK-től

A márkatermékek értékesítésére fókuszáló PICK Szeged Zrt. számára a 2017-es húsvéti szezon is jól sikerült. A PICK Békebeli termékek szezonális értékesítése 3%-kal növekedett a megelőző évhez képest.

A PICK húsvéti szortiment legkedveltebb tagjai továbbra is a PICK Békebeli kötözött sonka, a PICK Békebeli tarja és a PICK Békebeli frikandó sonka. A kitűnő ízű húsvéti sonkák mellett a minőségtudatos fogyasztók között évről évre egyre keresettebb a PICK Békebeli dió sonka is, amely a comb legnemesebb húsrészéből, a dióból kerül előállításra. Mindezek mellett szezonálisan a Békebeli Hátsó csülök is megtalálható a választékban.

Mivel húsvétkor nemcsak a füstölt, de a füstölt-főtt húsok iránti kereslet is megnő, ezért a szortimentben továbbra is elérhető a PICK Frikandó sonka, PICK Bajai lapocka, PICK főtt tarja, illetve a PICK főtt kötözött lapocka.

– A PICK Békebeli termékszortimentünk teljes egésze változatlanul önkiszolgáló, vákuumcsomagolt formában vásárolható meg. Kiszerelések tekintetében a vevői igényeknek megfelelően kialakított cca. 0,8–1,1 kg-os kiszereléseket kedvelik a fogyasztóink, ezért ezen sem kívánunk változtatni – jelzi Szántó Zoltán. – A szokásos húsvéti akciós újságos megjelenéseken kívül hálózatspecifikusan innovatív megjelenésű másodlagos kihelyezésekkel, márkázott szigethűtőkkel fogjuk az értékesítés helyén felhívni a vásárlók figyelmét termékeinkre.Tapasztalataink szerint ezek az eszközök jelentős mértékben segítik a termékek értékesítését. ATL-kommunikációval továbbra sem tervezzük támogatni a szezonális értékesítésünket.

Minőség és egészség a jelszó Kaposváron

A Kométánál úgy látják, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak, egyre többen vásárolják a magasabb minőségű, és ennek megfelelően magasabb árú termékekeit, főként a kiemelt ünnepek alkalmából.

Bódi Krisztina
marketingigazgató
Kométa ’99

– Idén is erős szezonra számítunk, és remélem, hogy egyre több ünnepi asztalon fognak megjelenni a Kométa termékei – mondja Bódi Krisztina, a Kométa ’99 Zrt. marketingigazgatója.

A csemegepult továbbra is nagy népszerűségnek örvend, de a kaposvári cég tapasztalatai szerint folyamatosan törnek előre az önkiszolgáló kiszerelések, ami a magyarországi bolthálózat összetételének változásával is összefüggésben van. Az elmúlt időszak szerkezeti átalakításai miatt számítanak arra, hogy a csatornaarányok némileg átrendeződnek majd.

– Olasz sonkakülönlegességeink nagyon pozitív fogadtatásra találtak a piacon – árulja el Bódi Krisztina. – Idén húsvétkor is sonkáinké a főszerep: ilyenkor az olasz Cotto típusú sonkáink a kiemeltek, például a Kométa Prágai sonka, vagy a népszerű Kemencés sült Prágai sonka.Mellettük tavaly bevezetett újításunk, a Szellő sonka is méltán számíthat népszerűségre. Természetesen idén is több fejlesztésünk lesz, amelyek mind az egészséges táplálkozás irányát követik.

A cég a szezon során a bolti eladásösztönzésre helyezi a hangsúlyt. Ennek keretében aktívan kóstoltatnak, így egyre több fogyasztónak lesz módja megismerkedni a Kométa minőségi termékeivel.

Arculatváltás húsvétra a Pápainál

Jó szezont zárt tavaly a Pápai Hús, jelentősen növelte a magasabb hozzáadott értéket képviselő prémium termékei forgalmát. Az idei húsvétra is széles termékportfólióval készülnek Pápán. Elsősorban füstölt termékek gyártásában erősek, bár füstölt-főtt készítményeik is jelentős számban vannak.

Weisz János
kereskedelmi igazgató
Pápai Hús

– Kiemelt figyelmet fordítunk a prémium minőségi termékeinkre, e kategórián belül tovább szeretnénk növelni eladásainkat, erősíteni a Pápai termékek magas minőségének hangsúlyozását, de tömegtermékeket is fogunk értékesíteni – beszél terveikről Weisz János, a Pápai Hús Kft. kereskedelmi igazgatója. – A cég kapacitása a kereskedelmi partnereinkkel nagyrészt már lekötésre került, tehát mindenképpen előrelépést várunk a szezontól. Az idei év még abban is változást hoz, hogy új arculattal, egységes designnal látjuk el a termékeinket. Az új arculat bevezetését országos marketingaktivitással is támogatjuk majd. A felfrissült design már húsvéti termékportfóliónknál is megjelenik.

A termékfejlesztéseiknél kiemelt hangsúlyt helyeznek az egészségtudatos táplálkozásra, ennek jegyében hamarosan új sonkafélékkel jelentkeznek. Céljaik között szerepel, tudjuk meg a kereskedelmi igazgatótól, hogy szélesítsék önkiszolgáló kiszereléseik vonalát.

– A húsvéti szezonra nagy mennyiségben fogunk gyártani parasztsonkát, parasztlapockát. Úgy gondolom, ezekből a hagyományos termékekből megszokottan jó minőséget és nagy volument tudunk kínálni partnereinknek. A sóban érlelt comb, lapocka és tarja termékeink mellett egyedi termékünk a Pápai Füstölt darabolt sonka, amely szintén érlelt termék, de nagy mennyiségben fogunk gyártani füstölt kötözött lapockát, füstölt tarját, füstölt hátsó csülköt is – sorolja Weisz János. – Portfóliónkat olyan termékekkel egészítjük ki a húsvéti szezonra, melyeket az egész év során gyártunk: Kőrishegyi sonka (ennek a fűszeres változata is), Eszterházy sonka, Sült Prágai sonka, Füstölt/Lángolt karaj, illetve a Kolbásszal töltött karaj.

A húsvéti időszak értékesítésének támogatása érdekében országos TV-kampányt indítanak, megjelennek a szaksajtóban, valamint online média- és a trade marketing eszközök széles tárházát vetik be. De nem feledkeznek el a bolti eladásösztönző támogatásokról sem.

Sz. L.

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink