Bükön található az állateledel-gyártás egyik európai központja

Szerző: STA Dátum: 2023. 03. 09. 10:00

A legmodernebb gyártósorokról legördülő, hazai gabonával is előállított állateleség a világ több mint 40 országában élő négylábú kedvenceihez jutnak el- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Nestlé Állateledel gyárának látogatásán, Bükön.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Nestlé évente több mint 78000 tonna hazai eredetű alapanyagot dolgoz fel, az elmúlt 10 évben pedig több mint 900 000 tonna gabonát vásárolt fel magyar gazdáktól. A kukorica, búza, árpa, repce vagy a hús magyar, auditált beszállítóktól érkezik, akik ezáltal részesei lehetnek a Nestlé európai beszállítói körének is. Nobilis Márton hozzátette, hogy Magyarországon több mint 2400 fő dolgozik a Nestlénél, és a büki beruházásnak köszönhetően 10 év alatt háromszorosára nőtt a helyben foglalkoztatottak száma.

A gyárlátogatás során a Nestlé bemutatta a szakképzési programját

Ennek keretében a gyár területén elektronikai műszerész és villanyszerelői gyakorlati képzésre van lehetősége a tanulóknak. Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzési főosztályvezetője kiemelte, hogy fontos a jövőben az együttműködés mind a vállalatokkal, mind a gazdákkal, mert a képzéseket úgy kell kialakítani, hogy az piacképes tudást nyújtson a jövendő munkaerőnek.

AM

 

Kapcsolódó cikkeink