Budapesten ülésezik az Európai Mezőgazdasági Bizottság

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 23. 11:30

Föld- és talajromlás, táplálkozási problémák, újszerű megoldások a családi gazdálkodás terén és a szociális védőháló a vidéki közösségek számára csak néhány a hangsúlyos témák közül, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett Európai Mezőgazdasági Bizottság kétnapos ülésén tárgyalásra kerül. A budapesti rendezvényen több mint 30 ország képviselői vesznek részt.

gyumolcs-zoldseg

A termőföld és a talaj védelme egyik központi eleme a FAO tevékenységének az éhezés elleni küzdelmében, hogy biztosítható legyen az elegendő élelmiszer a várható népességnövekedés ellenére is. Ezt tükrözi az is, hogy az ENSZ az idei évet a Talaj Nemzetközi Évének nyilvánította. Világszerte a talaj harmada már rossz állapotban van.

Bár történtek pozitív változások, a fenntartható talajgazdálkodás Európában és Közép-Ázsiában továbbra is kihívást jelent számunkra. Többek között ezt a kérdést is tárgyalják az ülésen.

A helytelen táplálkozás társadalmi-gazdasági terhe

Az Európában és Közép-Ázsiában élő felnőttek több mint 55 %-a túlsúlyos, milliók szenvednek vérszegénységben, jód, cink és A-vitamin elégtelenségben. A gyerekek körében inkább az alultápláltság jellemző, ami már-már súlyos szintet ért el sok országban, növekedési zavarokat és egyéb problémákat okozva. A Bizottság ezért foglalkozik a régió táplálkozási helyzetével és ennek vonatkozásaival az agráriumra nézve.


Szociális védőháló a vidéken élők számára

A vidéken élő nők várható élettartama bár hosszabb a férfiakénál, és többet is dolgoznak, mégis átlagosan kevesebbet keresnek és ebből kifolyólag a nyugdíjuk is alacsonyabb. Helyzetük időskorban emiatt bizonytalanabb.

Ezek a főbb megállapításai annak a közelmúltban publikált FAO tanulmánynak, ami a FÁK országok és Georgia szociális ellátórendszereit vizsgálta. Ez a nemek közti esélyegyenlőség szempontjait is figyelő dokumentum képezi a bizottsági megbeszélések alapját.

Családi gazdálkodás megújítása

Gazdák Kelet-Európában és Közép-Ázsiában folyamatosan törekszenek a megújulásra, a változó körülményekhez való alkalmazkodásra, a nagyobb hatáshoz azonban hiányzik a rendszerszemlélet és gyakran a kormányzati támogatás is. Az Európai Mezőgazdasági Bizottság ezért várhatóan javaslatokat tesz a régió családi kézben lévő gazdaságainak támogatására decentralizált és részvételt lehetővé tevő innovatív megoldások révén.

A kétévente ülésező Európai Mezőgazdasági Bizottság a technikai előkészítő ülése a FAO Európai Regionális Konferenciájának. A részvétel nyitott minden FAO tagország számára Európában és Közép-Ázsiában. (tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink