Budapest Airport: tovább nőtt a Liszt Ferenc repülőtér cargo forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 13. 11:03

Szeptemberben először lépte át a havi 10 ezer tonnát a ferihegyi Liszt Ferenc repülőtér nemzetközi légi áruszállítási (cargo) forgalma, több mint 33 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakit – közölte a budapesti repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport csütörtökön az MTI-vel.

LisztFerenc

A repülőtér cargo forgalma idén várhatóan meghaladja majd a 100 ezer tonnát, a tavalyi 91,4 ezer tonna után, mivel az év első kilenc hónapjában, 15,5 százalékos volt a növekedés.
A közlemény szerint a forgalom növekedése a Qatar Airways Cargo idén márciustól heti kétszer – október 7-e óta pedig már háromszor – közlekedő járatának, valamint két másik nagy cargo légitársaság a luxemburgi Cargolux és a Turkish Cargo jó teljesítményének is köszönhető.
Hozzátették: azok a légitársaságok is fontos szereplői a légi áru piacnak, amelyek az utasszállító járatokon úgynevezett belly cargót, vagyis a repülőgép rakterében a poggyászok mellett extra teherárut is szállítanak. Példaként említették az Emirates légitársaság Boeing 777-es Dubaj-Budapest járatát -, amelynek a rakterébe irányonként akár 20 tonna áru is pakolható -, illetve az Air China pekingi és az Air Canada Rouge Torontóba tartó transzatlanti járatát.
A forgalom növekedéséhez ugyanakkor a futárcégek, a DHL, a TNT, az UPS és a FedEx is hozzájárulnak.
René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója a cargo forgalom bővülése miatt az eddiginél is fontosabbnak nevezte a közleményben az új légiáru-bázis, a fejlesztési tervekben Cargo City néven szereplő létesítmény megépítését, amely a tervezést, a szükséges engedélyek megszerzését és követően leghamarabb 2018-ra készülhet el. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink