Brutális bezárási hullám közeleg a vendéglátásban
Vannak vendéglátósok, akik szerint a büfék szenvedik majd meg a legjobban a rezsicsökkentés csökkentését, mások szerint pedig a középkategóriás éttermek vannak a legnagyobb veszélyben. A túlélési stratégiája is mindenkinek más: van, aki új alapanyagokkal kísérletezik, más új éttermet szeretne nyitni, míg megint más a kitartásban és a kreativitásban látja a megoldást.

Sokan nem bírják fizetni a rezsit
A Telex most annak járt utána, hogy hogyan látják a jövőt a szektorban dolgozók. A rezsicsökkentés korlátozásával az éttermek kikerültek a kedvezményezettek köréből, így teljes árat kell fizetniük az energiáért. A hazai vendéglátásban pedig ahány szektor annyi féle elképzelés van a jövőről: van, aki a büféket félti, míg megint mások szerint a középkategóriás éttermek vannak leginkább veszélyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a luxus egységek biztonságban vannak, illetve a legtöbb szektorban dolgozó szerint az élményen lesz a hangsúly.
Az általános várakozás eddig az volt, hogy nyílik majd az olló, és a nagyon magas árszintű, fine dining helyek maradnak majd csak meg és az olcsóbb kategóriás büfékből és a középárfolyamos, megfizethető éttermek közül lesz kénytelen több vendéglátóegység bezárni. Kondorosi Dániel, a Bölcső Bar&Food tulajdonosa is hasonló véleményen van:
Az alja elég egyértelmű: a randevú eszpresszó és a muskátli ételbár valószínűleg rendben lesz, hiszen a stampóra és az olcsó menüre mindig van igény, ha tetszik, ha nem. A luxusmenü közönsége pedig nem túl árérzékeny
– mondta el a Telexnek, aki szerint azoknak a helyeknek van esélye a túlélésre, akik valamilyen különleges élményt tudnak kínálni a vendégeknek.
Vidó Nóra, az Igen, Ide pizzázó munkatársa szerint pedig a helyek akár 40-50 százaléka is bezárhat a közeljövőben. Egyedül azoknak van esélye, akiknél nagyon nagy a forgalom, és a sűrű fillér elve alapján fenn tudják tartani a működésüket. Azaz egy-egy terméken keveset keresnek, de abból sokat adnak el. A szakértő szerint most már – a járványidőszakkal ellentétben – azok vannak előnyben, akik a turistákból élnek és emiatt vastagabban is foghat a ceruzájuk a számlán.
Kapcsolódó cikkeink
Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >NGM: a SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025 első negyedévében, mint tavaly
A SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025…
Tovább olvasom >Semsei Rudolf : Nálam mindig a vendég az első!
A Vakvarjú éttermek, a Dobay cukrászdák és a Budapest Party…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visit Hungary: még jelentkezhetnek a települések az ország egyik legnépszerűbb környezetszépítő versenyére
Május 30-ig még nevezhetnek a települések Magyarország egyik legsikeresebb és…
Tovább olvasom >„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >Az új pápa megválasztása fellendítette Róma idegenforgalmát
XIV. Leó pápát ábrázoló ajándéktárgyak tömege lepte el a Vatikán…
Tovább olvasom >