Brutális bezárási hullám közeleg a vendéglátásban
Vannak vendéglátósok, akik szerint a büfék szenvedik majd meg a legjobban a rezsicsökkentés csökkentését, mások szerint pedig a középkategóriás éttermek vannak a legnagyobb veszélyben. A túlélési stratégiája is mindenkinek más: van, aki új alapanyagokkal kísérletezik, más új éttermet szeretne nyitni, míg megint más a kitartásban és a kreativitásban látja a megoldást.

Sokan nem bírják fizetni a rezsit
A Telex most annak járt utána, hogy hogyan látják a jövőt a szektorban dolgozók. A rezsicsökkentés korlátozásával az éttermek kikerültek a kedvezményezettek köréből, így teljes árat kell fizetniük az energiáért. A hazai vendéglátásban pedig ahány szektor annyi féle elképzelés van a jövőről: van, aki a büféket félti, míg megint mások szerint a középkategóriás éttermek vannak leginkább veszélyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a luxus egységek biztonságban vannak, illetve a legtöbb szektorban dolgozó szerint az élményen lesz a hangsúly.
Az általános várakozás eddig az volt, hogy nyílik majd az olló, és a nagyon magas árszintű, fine dining helyek maradnak majd csak meg és az olcsóbb kategóriás büfékből és a középárfolyamos, megfizethető éttermek közül lesz kénytelen több vendéglátóegység bezárni. Kondorosi Dániel, a Bölcső Bar&Food tulajdonosa is hasonló véleményen van:
Az alja elég egyértelmű: a randevú eszpresszó és a muskátli ételbár valószínűleg rendben lesz, hiszen a stampóra és az olcsó menüre mindig van igény, ha tetszik, ha nem. A luxusmenü közönsége pedig nem túl árérzékeny
– mondta el a Telexnek, aki szerint azoknak a helyeknek van esélye a túlélésre, akik valamilyen különleges élményt tudnak kínálni a vendégeknek.
Vidó Nóra, az Igen, Ide pizzázó munkatársa szerint pedig a helyek akár 40-50 százaléka is bezárhat a közeljövőben. Egyedül azoknak van esélye, akiknél nagyon nagy a forgalom, és a sűrű fillér elve alapján fenn tudják tartani a működésüket. Azaz egy-egy terméken keveset keresnek, de abból sokat adnak el. A szakértő szerint most már – a járványidőszakkal ellentétben – azok vannak előnyben, akik a turistákból élnek és emiatt vastagabban is foghat a ceruzájuk a számlán.
Kapcsolódó cikkeink
Nehéz helyzetben van a hazai vendéglátás
A magyar vendéglátás helyzete jelenleg kettős: míg Budapest egyre népszerűbb…
Tovább olvasom >Nem múló optimizmussal
Kovács Lászlótól, az ipartestület elnökétől, ahogy minden év elején, ezúttal…
Tovább olvasom >NAV-ellenőrzések tavasszal: ezek a vállalkozások kerülhetnek célkeresztbe
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2025 tavaszán is folytatja…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: A kiskereskedelmi forgalom bővülése 4-5 százalékos sávban van jelenleg
Az idei a gazdasági áttörés éve, 2025 második felében már…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek
2025 februárjában az ipari termelői árak átlagosan 8,2 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Emelkednek a reálbérek, nő a bizalom, emelkedik a kiskereskedelmi forgalom
Januárban folytatódott a bérek dinamikus emelkedése, állapította meg a legfrissebb…
Tovább olvasom >