Bővülhet a chipsadóval sújtott termékek köre

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 07. 14:00

Az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a népegészségügyi termékdíjat – derül ki a hvg.hu birtokába került tervezetből. Továbbá átlagosan 50 forinttal emelnék meg az eddigi termékkörökre kivetett adó mértékét. Információink szerint a kormány a jövő héten tárgyalja a tervezetet.

Az eddig is ismert volt, hogy a chipsadó – hivatalos nevén népegészségügyi termékadó – körét kibővíti a kormány, ám az meglepő, hogy a bevezetés után egy hónappal már el is készül a módosítás. A hvg.hu információi szerint már jövő héten tárgyalhatja a kormány a változtatást; az érintett cégek és szervezetek képviselőivel most sem egyeztettek.

A hvg.hu birtokába került tervezet szerint az ízesített sörök és az alkoholos frissítők után is kellene a gyártóknak adót fizetniük. Előbbire literenként 35, utóbbira 100 forintot. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítők és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

Nem kismértékű adót – kilónként 250 forintot – kellene fizetni a kávé után is; mindez azt jelenti, hogy a ma 450 forintos negyed kilós kávé több mint 500 forintba kerülne. A törvényhozók indoklása szerint a kávét azért kell bevonni az adó hatálya alá, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségkockázatot jelent.

A népegészségügyi termékdíj bevezetését a kormány a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotára való hivatkozással indokolta, ám valójában az egészségügyben jelentkező bérfeszültségeket akarták vele megoldani. A kormány korábban a chipsadótól évente 20 milliárd forint bevételt várt, ám a jövő évi költségvetés tervezetében már 30 milliárdos összeg szerepel.

A többlet egyrészt a megadóztatott termékek bővüléséből, másrészt az adók jelentős megemeléséből jönne össze. A sütemények, a chipsek, a snackek és ételízesítők adója kilónként 50 forinttal emelkedik. Az üdítőitalokra kivetett adó mértékének emelése még vita tárgyát képezheti, a birtokunkba került előterjesztésben ugyanis kipontozták ezt a részt.

Nem nézte jó szemmel az energiaital-gyártók trükközését a kormány, a módosítással ugyanis pontosabban meghatározta a termékkört, így belekerült az is, hogy a taurin tartalmú italok után is fizetni kell. „Ez a megfogalmazás megakadályozza, hogy a koffeint más – hasonló élettani hatást okozó – összetevővel kiváltani szándékozó energiaital-gyártó az adót elkerülje.” A Hell energiaital gyártója ugyanis úgy védte ki a chipsadót, hogy kivonta a koffeint az üdítőből, és más összetevőkkel helyettesítette.

A júliusban elfogadott és szeptemberben bevezetett chipsadó hatása a piacra és a magyar lakosság állapotára egyelőre nem ismert, ilyen tanulmány még nem készült. Egyelőre azt hozta magával, hogy a Chio német tulajdonosa az adó miatt nem telepíti Magyarországra a tervezett popcorngyártó sort és a mogyorós termékek gyártócsarnokát sem, illetve számos gyártó kevesebb sót és cukrot tesz a termékébe – írja a hvg.hu.

Kapcsolódó cikkeink