Bővített tematikával folytatódnak a tejipari gyakorlati napok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 13. 11:06

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2017 tavaszán elindított „Tanuljunk együtt!” programsorozat. A köztestület akkor a tagok kérésének megfelelően a tejipari területen hirdette meg a lehetőséget. A visszajelzések alapján ismét ez a tematika kerül a fókuszba, hiszen kiemelt igény mutatkozik a gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagi igények alapján 2017 tavaszán indította útjára „Tanuljunk együtt!” programsorozatát a termékfejlesztések előmozdítása, valamint az előállítók elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítése érdekében. A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága a lehetőséget első ízben a tejipari területen hirdette meg. Mivel a visszajelzések alapján kiemelt igény mutatkozik a gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére, amelyek azonnal beilleszthetők az előállítók tevékenységébe, a köztestület tovább folytatja tudásalapú tevékenységét, ismét a tejiparra fókuszálva.

Az érdeklődő tagok – figyelembe véve az előképzettséget és a már megszerzett gyakorlatot – savas- és oltós alvasztású termékgyártás témájú, 2-2 napos gyakorlati napokon vehetnek részt a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben, kamarai finanszírozás mellett. (A program költségét a NAK biztosítja, azonban az esetlegesen felmerült egyéb költségek a résztvevőt terhelik.) A savanyított tejtermékek esetében főként a tejföl, joghurt, kefir és túró gyártástechnológiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az oltós termékgyártás esetében a gomolya sajt mellett a röglyukas és erjedési lyukas félkemény sajtok gyártásába és bírálatába kaphatnak betekintést a résztvevők. A gyakorlati oktatások mellett nagy hangsúlyt helyeznek az alapismeretek elsajátítására is, így a képzésekhez egy általános oktató anyag is készül kiegészítésként. A tananyag átfogó ismereteket nyújt az alapanyagok kiválasztásától az élelmiszerhigiénián és élelmiszerbiztonságon át a technológiai ismeretekről valamint a késztermékek bírálatáról is, kiemelt figyelmet fordítva az egyes kritikus pontokra, jellemző hibákra és azok korrigálási lehetőségeire.

A tejipari gyakorlati napok az alábbi csoportokban és időpontokban indulnak:

Kezdő csoport: 2018. április 4-5. – Savanyított tejtermékek gyártása
2018. április 25-26. – Oltós alvasztású termékgyártás

Haladó csoport: 2018. május 16-17. – Savanyított tejtermékek gyártása
2018. június 6-7. – Oltós alvasztású termékgyártás

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a kamara portálján lehet.
A gyakorlati napokon – a tanüzem méretének megfelelően – alkalmanként 10 fő részvételét tudjuk biztosítani, ezért a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget.

Kapcsolódó cikkeink