Borravalóval kapcsolatos jogszabályi módosítások
A Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai szövetségekkel együttműködve új intézkedéseket vezet be a felszolgálási díjak maximalizálására és a borravaló adómentességének biztosítására. A javaslat szerint a vendéglátó üzletek magánszemélyek fogyasztása esetén legfeljebb 15%, céges rendezvényeknél pedig maximum 20% felszolgálási díjat számíthatnak fel. Ezek az intézkedések célja, hogy növeljék a vendéglátó szektor versenyképességét és erősítsék a munkaerő-megtartó képességet.
A borravalóra vonatkozó jogszabály-módosítások biztosítják, hogy a felszolgálók a fizetési módtól függetlenül adómentesen kaphassák meg a borravalót. Ez azt jelenti, hogy akár készpénzben, akár elektronikus úton történik a borravaló átadása, az mentesül az adó- és járulékfizetési kötelezettség alól.
A felszolgálási díj alkalmazása továbbra sem kötelező; annak bevezetéséről a vendéglátó üzletek üzemeltetői saját belátásuk szerint dönthetnek. Amennyiben alkalmazzák, a díj mértékét fel kell tüntetniük az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeiken. Fontos megjegyezni, hogy a felszolgálási díj nem azonos a borravalóval; míg előbbi a számla része és a szolgáltató bevétele, addig a borravaló önkéntes juttatás, amelyet a vendég közvetlenül a felszolgálónak ad.
A javaslatok társadalmi vitája már megkezdődött, és a szakmai szervezetek támogatásukat fejezték ki az intézkedések iránt. A cél, hogy a vendéglátó szektorban dolgozók jövedelme növekedjen, és a szektor versenyképessége erősödjön a munkaerőpiacon.
Teljes verzió itt: MK_24_119_borravaló (1)
Kapcsolódó cikkeink
Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben van a hazai vendéglátás
A magyar vendéglátás helyzete jelenleg kettős: míg Budapest egyre népszerűbb…
Tovább olvasom >Nem múló optimizmussal
Kovács Lászlótól, az ipartestület elnökétől, ahogy minden év elején, ezúttal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Linamar és Gallicoop vezeti továbbra is a Békés vármegyei TOP100 vállalati listát
Továbbra is a Linamar Hungary Zrt. és a Gallicoop Zrt.…
Tovább olvasom >