Borfesztivál 2019

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 09. 16. 10:08

Szeptemberben már 28. alkalommal várta a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat az évente több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál, Európa legszebb szabadtéri boros rendezvénye, ahol a vendégek a fantasztikus panorámát élvezve kóstolhatták meg több mint 160 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei borünnep fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra került.

A bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat tette felejthetetlenné: idén is megrendezték a Hagyományos Szüreti Felvonulást, ahol borvidékeink elöljárói, hagyományőrzői, borrendjeink és természetesen néptáncegyüttesek, népzenészek vettek részt. Előadóművészek szórakoztatták több helyszínen és színpadon is a nagyérdeműt: könnyű- és klasszikus zene, jazz és népzene váltották egymást a négy nap során.

A Borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény már hosszú évek óta a Boregyetem, mely idén szeptember 2-án, hétfőn került megrendezésre a MOM Kulturális Központban – a téma természetesen Eger volt. Pár Borpár – játékos kóstolóprogram a Budapest Borfesztiválon volt a rendezvény teljes nyitva tartása alatt elérhető program keretében, előre meghirdetett borpárokon keresztül, a borászok szakmai érdekességeket mutattak be a látogatóknak. A párhuzamos kóstolással könnyen érthetővé vált, hogyan jelennek meg a borban a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok hatása vagy éppen a fahordós érlelés.

A VinAgora Érmes Borok Házában a közönség személyesen találkozhatott azoknak a magyar pincészeteknek a boraival, amelyek az idén áprilisban megrendezett 20. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek.

Idén is megrendezésre került a Jótékonysági Borárverés, amelynek célja a Borfesztivál 40 000 darab pohártartóját készítő tiszaburai varroda gyerekeknek, fiataloknak szóló programjainak támogatása. //

Kapcsolódó cikkeink