Boraikkal erősítik a hazai piacot
Több mint évi egymillió palack bort állít elő a Szekszárdi borvidéken működő Mészáros Pál Borház és Pince Kft.

Mészáros Pál
tulajdonos
Mészáros Pál Borház
és Pince
Mint tulajdonosa, Mészáros Pál elmondta, nagy részét a kereskedelmi láncokon keresztül értékesítik, kisebb mennyiséget pedig a vendéglátásban, valamint a saját pincészetükben és a borboltjukban. De jut exportra is, Kínába, Lengyelországba, Svájcba, Németországba, Írországba és Szlovákiába.
A Mészáros családban több évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek. Jelenleg 160 hektár a szőlőterületük, erről évi átlag 1120 tonnát szüretelnek, és még 800 tonnát is vásárolnak hozzá.
Borászatuk széles fajtaválasztékot kínál. „Igyekszünk az új piaci trendeknek megfelelni, így készítünk illatos fehérborokat, gyümölcsös rosékat, pezsgőket és – a szekszárdi és családi hagyományokhoz méltón – igazán sokáig érlelt nagy vörösborokat, mint például az Ohmerops Cuvée és a Grand sorozat. De készülünk új Rosé pezsgővel, valamint Sauvignon Blanc fehér pezsgővel is.” Legkedveltebb boruk a Cabernet Sauvignon, a Rosé és az Irsai Olivér. Mészáros Pál személyes kedvence pedig a már említett Ohmerops Cuvée mellett a Grandiózus Malbec.
Fontosnak tartják a Magyar Termék védjegyeket, „magunk is igyekszünk védjegyes termékeket vásárolni. Jelenleg 26 borunk palackján tüntetjük fel a Magyar Termék logót. Ezzel is szeretnénk a hazai piacot erősíteni, a vásárlókat arra ösztönözni, hogy magyar termékeket válasszanak, köztük természetesen a mi borainkat is. Most ősszel részt veszünk abban az akcióban, amely a Tesco-hálózatban népszerűsíti a Magyar Termék védjegyes termékeket, így a miénket is”.
A több lábon állás jegyében 2014 óta saját szállodát is működtetnek. A vendéglátáshoz a helyi vállalkozásoktól szerzik be a húst, a zöldség-gyümölcsöt, a tejtermékeket. A kenyeret és a pékárut saját maguk sütik, „és természetesen a saját borainkat kínáljuk a vendégeknek”.
A családi borászat egyébként a rendszerváltozás után kezdett nagyobb léptékű fejlesztésekbe. „Már túl vagyunk a feldolgozó, a palackozó és a készáruraktár korszerűsítésén és bővítésén. Most egy új pezsgőüzem létrehozására, a borboltunk újjáépítésére, valamint érlelő pincészetünk új hordóinak beszerzésére készülünk” – mondta el Mészáros Pál. //
Kapcsolódó cikkeink
Februárban kezdődik a hazai dinnyeszezon a Tescónál
A Tesco évről évre több ezer tonna magyar termesztésű görögdinnyével…
Tovább olvasom >A brit szupermarketek közül elsőként a Lidl kezd értékesíteni a TikTok Shopon
A Lidl február 20-án 9 órától kezd értékesíteni a TikTok…
Tovább olvasom >Nyárindító bor és pezsgő ünnep a Szabadság téren
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep…
Tovább olvasom >További cikkeink
Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >Nébih: 2025-től az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani
A 2025. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó-…
Tovább olvasom >A fenntartható táplálkozásról szólnak a Mezőgazdasági Múzeum farsangi programjai
A fenntartható életmódot, táplálkozást igyekszik bemutatni a gyerekeknek a Mezőgazdasági…
Tovább olvasom >