Bonbonetti: a világ legnagyobb szaloncukorja

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 08. 12:59

A Bonbonetti Csoport, hazánk legjelentősebb kapacitásokkal bíró csokoládégyára a világ legnagyobb szaloncukrát gyártotta le, ezzel hívja fel a figyelmet a valódi csokoládé és a magas tápértékű anyagok, azaz a minőség fontosságára a szaloncukrok esetében is. Az óriás szaloncukor tömege több mint kétszáz kilogramm, melyből 20 ezer szaloncukor szem is kitelne, míg hossza 3 méter, s így egy 60 méter magas karácsonyfa ékes dísze lehetne.

A budapesti, piacvezető szaloncukorgyártó számára kiemelten fontos nemzeti értékeink, így a hungarikumnak is nevezhető szaloncukor minőségének a védelme, hiszen a több mint 140 éves hagyományokkal rendelkező cég nevéhez fűződik az első gépesített, szaloncukorgyártás is. Sokat vitatott kérdés, hogy a szaloncukorkát Magyarországon mikor kezdték készíteni, de ma már elfogadott válasz, hogy a szaloncukrot egyidősnek kell tekinteni a fondantcukorkákkal. Az első gyártás ideje így a XIX. század elejére tehető és feltételezhetően annak második felében már karácsonyi idényterméke volt a magyar édesiparnak. S bár a karácsonyfa állításának szokását nyugatról vettük át, de a szaloncukor felhasználása a fenyőfa díszítéséhez kifejezetten magyar szokás.

A szaloncukor ma már többet jelent a régi fondant cukorkáknál, így lényegében olyan karácsonyi ünnepkörhöz kötött puhacukorkákat és desszerteket értünk alatta, melyek két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába kerülnek becsomagolásra pillangós zárással. Manapság a szaloncukrok széles skálája ismert, így a piacvezető zselés íz mellett igen közkedveltek, a vajkaramellás, kókuszos változatok, vagy éppen az újdonságok, mint a mogyorókrémes, zserbós vagy konyakmeggytrüffeles. Többek közt ezen újdonságokkal készül a karácsonyi ünnepekre a Bonbonetti is, de ami mindegyik szaloncukorban közös a minőségre kiemelten figyelő cég esetében, az a valódi csokoládé, mely nemes anyagokból, kakaómassza és kakaóvaj, illetve tejcsokoládé esetében még tejpor, felhasználásával készül. Mi fogyasztók összességében ezen édességből 4000 tonna körüli mennyiséget vásárolunk, azaz fejenként egy tasak vagy doboz szaloncukrot. A vásárlókosarakba került „szaloncukkedliknek” ma még csak negyede készül valódi csokoládéból, s értékben is csupán 40 százalék körüli ezen érték, így közös felelősségünk ezen nemzeti értékünk minőségének megőrzése, annak fontosságára való felhívása.

„A hungarikumnak számító szaloncukrok esetében kiemelten fontosnak tartjuk a vásárlók figyelmét felhívni arra, hogy a valódi csokoládéból készült szaloncukrokat válasszák, melyek magas beltartalmi értékkel is párosulnak, mint például valódi kókuszreszelék, vajkaramella vagy éppen mandulamarcipán.” – mondja Sánta Sándor, a Bonbonetti Csoport vezérigazgatója. „Sajnos sok, gyenge minőségű termékkel találkozni a különböző boltok polcain, melyek nem méltóak ezen tradicionálisan magyar édességhez, így bízunk benne, hogy a fogyasztók preferenciája itt is a minőségi termékek irányába mozdul el. A választás egyszerű, ha keresik a csokoládé feliratot a tasakokon vagy dobozokon!” – tette hozzá Sánta Sándor.

Hazánk legnagyobb csokoládégyára szokatlan módszert választott arra, hogy központba állítsa a minőségi szaloncukrot: a világ legnagyobb szaloncukrát gyártotta le. A cég ezen feladatra kiválasztott dolgozói több heti munka után sikeresen megformáztak egy marcipánmasszát, melyet étcsokoládéval mártottak le, majd a hagyományos csomagolásnak megfelelően két végén rojtozott selyempapírba, s ezüst színű alufóliába csomagoltak be. Az így elkészült édesség összességében több mint 200 kg, s 3 méternél is hosszabb lett, melynek mozgatása is csak targoncával volt már lehetséges, mikor a rekord hitelesítése rendben lezajlott. A nagy szaloncukor éppen 20 000-szer nehezebb a hagyományos méretű testvérénél, s ha szeretnénk felakasztani egy karácsonyfára, akkor célszerű lenne egy legalább 60 méteres fát választani.
Természetesen erre nem kerül sor, hiszen a valódi finomságot jótékonysági célra ajánlja fel a budapesti cég, így sok, nehéz helyzetben lévő gyermeknek okoz ezzel is örömet a szeretet ünnepéhez közeledve.

Kapcsolódó cikkeink