BOMBAY SAPPHIRE, a ginek ékköve
A Bombay Sapphire gint semmihez sem fogható lágyság jellemzi, ami a 10 összetevő kivételes harmóniáján alapul. A citromhéj, a nősziromgyökér, a cassia-kéreg, a borókabogyó, a koriandermag, az angyalgyökér, a mandula, az édes gyökér, a jávai bors és a malagétabors mind különleges eljárással kerül az italba. A növényeket nem közvetlenül főzik bele a gabonapárlatba, hanem a már teljesen tiszta gőzt eresztik át egy, a növényeket tartalmazó perforált rézkosáron.Ezzel az eljárással a világ különböző tájairól származó egzotikus növények aromái valódi tisztaságukban érvényesülnek az italban, minden más gintől eltérő módon. A Bombay Sapphire és új társa, az egyedülállóan magas minőségű Star of Bombay magában is különleges élvezetet nyújt, mindezek mellett ráadásul tökéletes koktél alap, köszönhetően a gin kivételes harmóniájának és egyensúlyának. A Bombay gin a legjobb választás a kísérletezésre.
Amit a ginről tudni érdemes
A jelenleg hatályos EU szabályok szerint, azokat a minimum 37,5% alkoholtartalmú italokat nevezzük ginnek, melynek legfőbb íze a boróka. Három fajtája létezik, a kevert gin, a desztillált gin és a London Dry Gin.
Kevesen gondolnánk, milyen régre nyúlik vissza a gin története. Már az ókorban ismerték a borókabogyót és annak pozitív hatásait, viszont a gin története a lepárlás fejlődésével párhuzamosan indult meg igazán. A németalföldi szabadságharc fontos állomása volt 1585, mikor Anglia csapatokkal támogatta a holland szabadságharcot a spanyol uralommal szemben, és segítette Hollandia függetlenedését a spanyol birodalomtól. Itt ismerték meg a jenevert, a holland gint, ami a ma is ismert gin elődje, amit természetesen hazavittek Angliába. A 17. században országszerte elterjedt a gin, aminek oka, hogy az angol kormány engedélyezte annak házi lepárlását, miközben a külföldről behozott italokranagy összegű vámot rótt ki. Ezt a korszakot „ginőrületnek” (gin craze) is nevezik. Anglia 15 000 italmérő helyének több mint a fele „ginház” volt. Ezen az 1751-es Gintörvény változtatott, amikor is szabályozták a ginkészítés gyártását és eladását. Ekkor vált szét a háromfajta gin is, a kevert gin, a desztillált gin és a London Dry Gin.
A tonik kezdetben csak kinint és szódavizet jelentett, ezt a malária ellen fogyasztották a dél-ázsiai és afrikai országokban. A keserű kinint szódával hígították, hogy könnyebben fogyasztható legyen. A gin-tonik ezzel szemben az indiai brit gyarmatokról származik, ahol az eredeti tonik annyira keserű volt, hogy ginnel keverték, így ihatóbbá vált az ital.
A Bombay Sapphire gin története
A Bombay gin története 1761-ben kezdődött, amikor megszületett a Bombay Original. Ekkor még csak 8 összetevőből állt a már akkor is különlegesnek számító Bombay gin, a malagétabors és jávai bors csak később került az italba. Az üvege is más volt, a Bombay gin jellegzetes emblémái, a zafír és Viktória királynő arcképe csak az 1950-es években került az üvegre. A szóban forgó zafír egy híres drágakő, a Star of Bombay Sapphire, mely csodálatos kék színben pompázik. A 182 karátos ékkövet egykoriban Mary Pickford – a némafilmek sztárja – kapta férjétől ajándékba. A Bombay Sapphire gin végleges ízvilágát és a már védjegyének számító kék üvegét 1987-ben kapta. Ekkor került bele a ginbe a kétfajta bors, ami a Bombay Sapphire ginnek más ginektől különböző különleges ízvilágát adja. A ragyogó kék palackot a zafír kő ihlette, annak pompáját és eleganciáját adja vissza a Bombay Sapphire üveg színe és formája. Az üvegen Viktória királynő látható, oldalán pedig a 10 egzotikus növény neve és rajza szerepel.
Star of Bombay, a ginek királynője
A világ első különlegesen magas minőségű London Dry Gin-je 2016-ban jelent meg Magyarországon. A Star of Bombayt két elem emeli minden más gin fölé: az ital egyedülállóan finom és lassú párolása és a plusz hozzávalók. A speciális lassú párolásnak és a single fold eljárásnak köszönhetően sokkal lágyabb, finomabb ízvilágot képvisel, mint társai. A Bombay Sapphire esetében használt tíz növény további két hozzávalóval egészül ki, ezek a bergamot, mely kellemesen citromos, finom, enyhén virágos illattal rendelkezik, és az ambrette, amelynek édes, erőteljes illatú magjai vannak.
KOKTÉLOK
Bombay Collins
Hozzávalók:
5 cl Bombay Sapphire
fél citrom leve
1 dl szóda
2 teáskanál cukor
1 cikk citrom a díszítéshez
Elkészítés: A citromlevet és a cukrot addig keverjük a long drinkes pohárban, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután feltöltjük a poharat jéggel, rátöltjük a Bombay Sapphire gint, és felöntjük az egészet szódával.
50/50 Martini
Hozzávalók:
3 cl Star of Bombay
3 cl Martini extra dry
2 dash Orange bitter
1 narancs peel a díszítéshez
Elkészítés: A koktélospohárba tegyünk jégkockákat, öntsük hozzá a gint, a Martinit és az Orange bittert. Keverjük össze és szűrjük le egy rocks pohárba, majd egy narancs peellel díszítsük.
Constellation
Hozzávalók:
3 cl Star Of Bombay
1,5 cl friss citromlé
1,5 cl tea szirup
1 bárkanál St Germain likőr
6 cl Martini prosecco
Levendula a díszítéshez
Elkészítés: A ginen és proseccon kívül minden összetevőt jéggel összerázzuk a shakerben. Ezután pezsgőspohárba töltjük szűrőn keresztül. Végül rátöltjük a 3 cl Star of Bombay-t, és lassan rácsorgatjuk a 6 cl Proseccot.
Galaxy Espresso Negroni
Hozzávalók:
2 cl Star of Bombay
2 cl Martini rosso
2 cl Campari
1 cl frissen főzött kávé
Elkészítés: Az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárban addig keverjük, míg teljesen le nem hűlnek. Ezek után szűrőn keresztül lehűtött pohárban szervírozzuk. Narancskarikával és kávébabbal díszítjük.
Lavender Splash
Hozzávalók:
4 cl Star of Bombay
2 cl levendula szörp
3 cl citromlé
Levendula a díszítéshez
Elkészítés: A shakerbe teszünk jeget, beletesszük a gint, a levendula szörpöt és a citromlét, és jó erősen összerázzuk a shakerben. Ezután az italt finom szűrőn keresztül gömb pohárba töltjük, majd szódával feltöltjük. Végezetül az italt szárított levendulával díszítjük.
Kapcsolódó cikkeink
Hendrick’s Grand Cabaret Gin
Lesley Gracie lepárlómester legújabb alkotását egy 17. századi gyümölcsalapú ital…
Tovább olvasom >Itt az új celebital: Gin & Juice by Dre and Snoop
Harminc évvel azután, hogy megjelent a két rapper dala, most…
Tovább olvasom >Keserű és édes – szeszes ital körkép
Körképünkben ismét együtt foglalkozunk az IWSR által flavoured spiriteknek, azaz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyengébb a vásárlóerő nálunk, mint a régióban
A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül…
Tovább olvasom >Gyűlölik a „dinamikus árazást” a fogyasztók
Az elmúlt időszakban az ügyfeleknek új fogalommal kellett megismerkedniük: a…
Tovább olvasom >NGM-államtitkár: erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét az ESG-törvény
A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányitási (ESG) keretrendszert meghatározó törvény…
Tovább olvasom >