BOMBAY SAPPHIRE, a ginek ékköve

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 15. 11:00

A Bombay Sapphire gint semmihez sem fogható lágyság jellemzi, ami a 10 összetevő kivételes harmóniáján alapul. A citromhéj, a nősziromgyökér, a cassia-kéreg, a borókabogyó, a koriandermag, az angyalgyökér, a mandula, az édes gyökér, a jávai bors és a malagétabors mind különleges eljárással kerül az italba. A növényeket nem közvetlenül főzik bele a gabonapárlatba, hanem a már teljesen tiszta gőzt eresztik át egy, a növényeket tartalmazó perforált rézkosáron.Ezzel az eljárással a világ különböző tájairól származó egzotikus növények aromái valódi tisztaságukban érvényesülnek az italban, minden más gintől eltérő módon. A Bombay Sapphire és új társa, az egyedülállóan magas minőségű Star of Bombay magában is különleges élvezetet nyújt, mindezek mellett ráadásul tökéletes koktél alap, köszönhetően a gin kivételes harmóniájának és egyensúlyának. A Bombay gin a legjobb választás a kísérletezésre.

bombay

Amit a ginről tudni érdemes
A jelenleg hatályos EU szabályok szerint, azokat a minimum 37,5% alkoholtartalmú italokat nevezzük ginnek, melynek legfőbb íze a boróka. Három fajtája létezik, a kevert gin, a desztillált gin és a London Dry Gin.
Kevesen gondolnánk, milyen régre nyúlik vissza a gin története. Már az ókorban ismerték a borókabogyót és annak pozitív hatásait, viszont a gin története a lepárlás fejlődésével párhuzamosan indult meg igazán. A németalföldi szabadságharc fontos állomása volt 1585, mikor Anglia csapatokkal támogatta a holland szabadságharcot a spanyol uralommal szemben, és segítette Hollandia függetlenedését a spanyol birodalomtól. Itt ismerték meg a jenevert, a holland gint, ami a ma is ismert gin elődje, amit természetesen hazavittek Angliába. A 17. században országszerte elterjedt a gin, aminek oka, hogy az angol kormány engedélyezte annak házi lepárlását, miközben a külföldről behozott italokranagy összegű vámot rótt ki. Ezt a korszakot „ginőrületnek” (gin craze) is nevezik. Anglia 15 000 italmérő helyének több mint a fele „ginház” volt. Ezen az 1751-es Gintörvény változtatott, amikor is szabályozták a ginkészítés gyártását és eladását. Ekkor vált szét a háromfajta gin is, a kevert gin, a desztillált gin és a London Dry Gin.

A tonik kezdetben csak kinint és szódavizet jelentett, ezt a malária ellen fogyasztották a dél-ázsiai és afrikai országokban. A keserű kinint szódával hígították, hogy könnyebben fogyasztható legyen. A gin-tonik ezzel szemben az indiai brit gyarmatokról származik, ahol az eredeti tonik annyira keserű volt, hogy ginnel keverték, így ihatóbbá vált az ital.

A Bombay Sapphire gin története

A Bombay gin története 1761-ben kezdődött, amikor megszületett a Bombay Original. Ekkor még csak 8 összetevőből állt a már akkor is különlegesnek számító Bombay gin, a malagétabors és jávai bors csak később került az italba. Az üvege is más volt, a Bombay gin jellegzetes emblémái, a zafír és Viktória királynő arcképe csak az 1950-es években került az üvegre. A szóban forgó zafír egy híres drágakő, a Star of Bombay Sapphire, mely csodálatos kék színben pompázik. A 182 karátos ékkövet egykoriban Mary Pickford – a némafilmek sztárja – kapta férjétől ajándékba. A Bombay Sapphire gin végleges ízvilágát és a már védjegyének számító kék üvegét 1987-ben kapta. Ekkor került bele a ginbe a kétfajta bors, ami a Bombay Sapphire ginnek más ginektől különböző különleges ízvilágát adja. A ragyogó kék palackot a zafír kő ihlette, annak pompáját és eleganciáját adja vissza a Bombay Sapphire üveg színe és formája. Az üvegen Viktória királynő látható, oldalán pedig a 10 egzotikus növény neve és rajza szerepel.

Star of Bombay, a ginek királynője
A világ első különlegesen magas minőségű London Dry Gin-je 2016-ban jelent meg Magyarországon. A Star of Bombayt két elem emeli minden más gin fölé: az ital egyedülállóan finom és lassú párolása és a plusz hozzávalók. A speciális lassú párolásnak és a single fold eljárásnak köszönhetően sokkal lágyabb, finomabb ízvilágot képvisel, mint társai. A Bombay Sapphire esetében használt tíz növény további két hozzávalóval egészül ki, ezek a bergamot, mely kellemesen citromos, finom, enyhén virágos illattal rendelkezik, és az ambrette, amelynek édes, erőteljes illatú magjai vannak.

KOKTÉLOK

Bombay Collins

Hozzávalók:
5 cl Bombay Sapphire
fél citrom leve
1 dl szóda
2 teáskanál cukor
1 cikk citrom a díszítéshez

Elkészítés: A citromlevet és a cukrot addig keverjük a long drinkes pohárban, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután feltöltjük a poharat jéggel, rátöltjük a Bombay Sapphire gint, és felöntjük az egészet szódával.

50/50 Martini

Hozzávalók:
3 cl Star of Bombay
3 cl Martini extra dry
2 dash Orange bitter
1 narancs peel a díszítéshez

Elkészítés: A koktélospohárba tegyünk jégkockákat, öntsük hozzá a gint, a Martinit és az Orange bittert. Keverjük össze és szűrjük le egy rocks pohárba, majd egy narancs peellel díszítsük.

Constellation

Hozzávalók:
3 cl Star Of Bombay
1,5 cl friss citromlé
1,5 cl tea szirup
1 bárkanál St Germain likőr
6 cl Martini prosecco
Levendula a díszítéshez

Elkészítés: A ginen és proseccon kívül minden összetevőt jéggel összerázzuk a shakerben. Ezután pezsgőspohárba töltjük szűrőn keresztül. Végül rátöltjük a 3 cl Star of Bombay-t, és lassan rácsorgatjuk a 6 cl Proseccot.

Galaxy Espresso Negroni

Hozzávalók:
2 cl Star of Bombay
2 cl Martini rosso
2 cl Campari
1 cl frissen főzött kávé

Elkészítés: Az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárban addig keverjük, míg teljesen le nem hűlnek. Ezek után szűrőn keresztül lehűtött pohárban szervírozzuk. Narancskarikával és kávébabbal díszítjük.

Lavender Splash

Hozzávalók:
4 cl Star of Bombay
2 cl levendula szörp
3 cl citromlé
Levendula a díszítéshez

Elkészítés: A shakerbe teszünk jeget, beletesszük a gint, a levendula szörpöt és a citromlét, és jó erősen összerázzuk a shakerben. Ezután az italt finom szűrőn keresztül gömb pohárba töltjük, majd szódával feltöltjük. Végezetül az italt szárított levendulával díszítjük.

Kapcsolódó cikkeink