Bolti mérlegek, szeletelők és csomagolók – az innovációk motorjai

Szerző: Budai Klára Dátum: 2023. 09. 14. 11:55

Az ipari és bolti mérlegek esetében az egyik legfontosabb trend az automatizáció. A mérési folyamatokat már a kisebb üzemekben is egyre inkább gépek és szoftverek végzik, aminek köszönhetően pontosabb és megbízhatóbb eredmények születhetnek.

A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.

Lényeges trend a számítógép alapú „okosmérlegek” elterjedése is, ami azt jelenti többek között, hogy a mérlegek internetkapcsolattal rendelkeznek, és képesek kommunikálni más eszközökkel. Ez lehetővé teszi a mérési adatok gyorsabb és hatékonyabb elemzését, valamint az automatikus adatfeldolgozást és -rögzítést.

Novák Zoltán
ügyvezető
Micra-Metripond

– Kiskereskedelmi mérlegek esetében, habár évek óta jelen vannak Magyarországon is, de még kevésbé elterjedtek az érintőképernyős, nagy eladóoldali és vevőoldali színes kijelzővel rendelkező mérlegek – tájékoztat Novák Zoltán, a Micra-Metripond Kft. ügyvezetője.

A kiskereskedelmi mérlegek területén az élelmiszer-biztonság és a higiénia kiemelt fontossággal bír. Ennek köszönhetően az önkiszolgáló mérlegek esetében egyre terjedőben vannak azok a típusok, amelyek már automatikusan, érintés nélkül felismerik a rájuk helyezett termékeket. A fenntartható és környezetbarát megoldások iránti igény is folyamatosan növekszik. Ez leginkább abban érhető tetten, hogy már az önkiszolgáló mérlegeknek is tudniuk kell kezelni azt, ha a vásárló a saját edényeiben szeretné elvinni a termékeket.

A szeletelő gépek esetében az energiahatékonyságé a főszerep, a modern szeletelőgép már olyan elektronikát tartalmaz, amivel biztosítható az alacsonyabb energiafogyasztás.

– Több nyugati országban megtalálható már helyben csomagolt friss zöldség, csemegeáru és sajtválaszték. Nálunk a kereskedelmi láncok inkább az előrecsomagolt termékeket forgalmazzák. A csemegepulti dolgozók munkaerőhiányát automata és félautomata gépekkel, kevesebb emberi beavatkozással lehet kompenzálni – fűzi hozzá Hegyi László, a Bizerba Mérleg Hungária Kft. kiskereskedelmi üzletágvezetője.

Szélesedő kínálat

Hegyi László
kiskereskedelmi
üzletágvezető
Bizerba Mérleg Hungária

A Bizerba Mérleg Hungária Kft. hardverben és szoftverben is egyedülálló, új mérlegeket biztosít partnerei számára.

– Komplex élelmiszer-feldolgozó és csomagológépeinket és címkéző megoldásainkat akár egyedi gyártású címkével is igényelhetik az ügyfeleink – ismerteti Hegyi László.

Új generációs mérlegeik az alacsony költségű üzemeltetés trendjébe illeszkedően készültek. Megalkotásuknál az volt a cél, hogy moduláris elemekből épüljön fel, és hiba esetén ezeket a modulokat, mint például a kijelzők és a nyomtató, komoly szakértelem nélkül az ügyfél saját maga vagy karbantartócsapata is meg tudja javítani. Újdonság még az új árufelismerő mérlegük, és jelentősen bővült az általuk forgalmazott húsfeldolgozó gépek portfóliója is.

 

 

Kihívásokkal teli időszak

Az elmúlt években az élelmiszeripari termékek iránt folyamatosan nőtt a kereslet. Ez a pandémia alatt sem csökkent, sőt, még tovább emelkedett.

– Ezáltal a mérlegek iránti kereslet is növekedett, legyen szó akár ipari, akár bolti mérlegről, hiszen az előállítás, a szállítás és az eladás során mindvégig szükség van mérlegekre – osztja meg tapasztalatait Novák Zoltán.

– Az elmúlt évben számos negatív hatás is érte a piac szereplőit. A chiphiányt, illetve az ellátási lánccal és a szállítással kapcsolatos nehézségeket tetézte, hogy a gazdasági helyzet és az energiaárak emelkedése erőteljesen befékezte a vállalatok beruházási és fejlesztési terveit – nyilatkozza Hegyi László.

Komplex megoldások

A Micra-Metripond Kft. saját gyártású ipari mérlegeket, valamint a DIBAL spanyol mérleggyártó termékeit forgalmazza.

– Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan összetett termékeket kínáljunk partnereinknek, mint a komplett, mérő-címkéző állomások, a teljesen automatikus, gépsorba illeszthető mérő-címkéző berendezések, vagy éppen a súly szerint leválogató gépek – tudjuk meg Novák Zoltántól.

Terveik között szerepel az egyik legújabb Dibal fejlesztés, a DMI App magyarországi bevezetése, amely lehetővé teszi, hogy az üzemeltető távolról táblagépről vagy okostelefonról megtekintse a mért értéket, és akár parancsokat is küldjön az elektronikának, így gyorsítva a mérési folyamatot. //

Kapcsolódó cikkeink