BMI: Mérsékeltebb bővülés novemberben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 12. 01. 08:24

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 54,7.

  • A korábbi november értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,7) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (53,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét és az árindexet kivéve növekvő részindexeket figyelhetünk meg. A változások mértéke csak egy esetben haladta meg az öt százalékpontot.
  • A foglalkoztatottsági index értéke 0,7 százalékponttal alacsonyabb ebben a hónapban, de bővülést mutat immár tizennegyedik alkalommal. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami most novemberben gyorsabb ütemben bővült (52,9).

Történeti áttekintés

     MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 54,7. A válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be. Az októberi bővülést követően november ismét bővülést, de lassabb ütemet jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 5,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az index csupán 1,4 százalékponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 0,7 százalékponttal lecsökkent. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, az indexérték 2,5 ponttal emelkedett. A vásárolt készletek index 3 százalékponttal alacsonyabb a hónapban, de erős bővülést jelez. A külpiaci mutatók szintén bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a bővülési tendenciát, mindkét index minimálisan csökkent. A beszerzési árak emelkedése tartós, 3,3 százalékponttal magasabb az index értéke októberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 1,2 százalékpontos csökkenést produkált. A késztermékkészletek szintje közel hasonló mértékben csökkent, 1,3 ponttal alacsonyabb az e havi részindex. A 2022 novemberi BMI index alacsonyabb az októberi (56,4) értéknél. November átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a novemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél hét év novemberében is volt magasabb érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent az októberi értékhez képest, de az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legmagasabb novemberi érték.

Az új rendelések indexe szintén csökkent, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legmagasabb novemberi érték.

A szállítási átfutási idő indexe nőtt. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi novemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. 

A vásárolt készletek indexe csökkent, de 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az idei indexérték a legmagasabb e havi érték 1995 óta. 

A foglalkoztatottsági index e hónapban is növekedésre utal, tizennegyedik alkalommal. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberhez képest, ennek ellenére huszadik alkalommal mutat bővülést. A bővülés üteme lassabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legmagasabb november havi adat.
  • A beszerzési árak esetében a novemberi index csökkent, de bőven 50,0 pont felett maradva intenzív, tartós árnövekedést jelez. Ez a huszonnyolcadik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe novemberben alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke fellendülésre utal. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, ez a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2018-ban hat bővülő hónapot mértünk, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban ismét hatot, 2021-ben pedig tízet.
  • A külpiaci mutatók fellendülést mutatnak. Az exportindex második hónapja 50,0 pont feletti értéken áll.
    A másik külpiaci mutató, az importindex esetében stabilabb bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt év változó tendenciája után az idei évben immár nyolcadik hónapja tart már a bővülő tendencia.
Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink