Blokkk.com: A vendéglőben a nyár az nyár
Hozta a július is a szokásos éven belüli csúcsot a vendéglátás konyhájára, az online kasszás adatokban 10%-kal többet, mint a járvány előtti nyári időszakban. A drágulás persze a vendéglőknek sem hiányzik, hiszen az szépen le is faragta a főúrnál hagyott összegecskékből a növekményt az elfogyasztott adagokat tekintve.
A vendéglátás a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban fut fel a csúcsra. Így volt ez a járvány sújtotta 2020-as esztendőben is és 2021 sem lesz kivétel. A legfrissebb heti monitoros statisztika is ezt sejteti, hiszen 10%-os kasszaadat növekedést mutat, ráadásul 2019, tehát a járvány előtti időszakhoz képest (a június 23-július 23 közötti időszakban, ami azért szépen lefedi a nyár legmelegebb hónapját).
De hát két esztendő vendéglős drágulását is nézve, a kasszaadatokban ugyan túllépte a válság előtti szintet a vendéglőzés az idei nyáron, na de adagok felszolgálásában, vagy házhoz szállításában a hőséget leszámítva nem kellett annyival többet izzadni. 2020 nyarán 7%, 2021 derekán pedig 6% körüli volt a vendéglátós drágulás (hát igen, tavaly is vastagabban fogott a ceruza, persze költség akkor is akadt több), ami a statisztika nyelvén azt is jelenti egyúttal, hogy a 10%-os kasszaadat emelkedést el is vitte az áremelkedés. Így az adagokban, literben, korsóban, tehát volumenben mért változás még mindig csak közelítheti a járvány előtti szintet.
Így volt ez júniusban is, amikor a havi statisztika szerint a 130 milliárdos vendéglős bevétel 2 százaléknyira megközelítette a járvány előtti hatodik hónap szintjét, de hát mennyiségben, volumenben 14% volt az elmaradás 2019-hez képest.
A bevételeket tekintve az első félév szokásos havi adatai alapján 190 milliárdot elbuktak a vendéglők az első félévben, de az egyes hónapokban egyre jobban megközelítették a járvány előtti szintet, tekertek tehát rendesen:
vendéglőzés | január | február | márc | április | május | június | első félév |
2019 | 91 md.ft | 94 md.ft | 111 md.ft | 114 md.ft | 125 md.ft | 133 md.ft | 668 md.ft |
2020 | 104 md.ft | 109 md.ft | 68 md.ft | 30 md.ft | 59 md.ft | 95 md.ft | 465 md.ft |
2021 | 57 md.ft | 59 md.ft | 60 md.ft | 67 md.ft | 105 md.ft | 130 md.ft | 478 md.ft |
KSH, folyó ár, havi adatsorok, kereskedelmi és munkahelyi vendéglátás együtt |
De hát a kedves vendég nem az étlap árát mondja be rendeléskor, nem is lenne elegáns, hanem azt, hogy mit és mennyit rendel. Az ár akkor következik, amikor a főúr hozza a számlát, amivel nem is illik kukacoskodni, ildomos viszont némi borravalóval megtoldani. Persze akad étterem, ahol a felszolgálási díj címén ennek megpróbálják elejét venni, de ahány étterem, majdnem annyi szokás.
Az adagokat, volument nézve folyamatosan és nagyobb tempókkal zárkózott fel a vendéglátás, de maradt pótolni való a nyári izzadságos hónapokra:
vendéglőzés | január | február | március | április | május | június | első félév |
2020 | +7,1% | +8,7% | -42,9% | -75,4% | -66% | -32,8% | -34,8% |
2021 | -48,4% | -49,1% | -15,9% | +111,4% | +69,8% | +28,6% | -2,9% |
2021/2019 | -45% | -45% | -52% | -48% | -25% | -14% | -27% |
KSH, kiigazítatlan havi volumenindex
2020, 2021: változás előző évhez képest, 2021/2019: 2019=100%, |
Nem könnyíti meg a vendéglátózás helyzetét, hogy az elviteles étkek áfáját visszatolták a korábbi szintre, ráadásul a negyedik hullám fenyegető árnyéka előtt. A vendéglőkre nehezedő költségnyomás miatt (alapanyagokban, létszámban, bérekben) ez nem biztos, hogy megéri a költségvetésnek, hiszen a korábbi időszak veszteségei miatt nincs tartalék, amihez hozzá lehetne nyúlni. A kedves vendég pedig nagyon is nézi az árakat is. És egyáltalán nem biztos, hogy az esetleg közben meg is kedvelt kiszállítás esetleges drágulása miatt majd felkerekedik és beül a vendéglőbe.
(blokkk.com, 2021. augusztus 11.)
Kapcsolódó cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Magyar fejlesztésű AI-szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban
A 100%-ban magyar fejlesztésű Everguest Intelligence AI-szoftver nem csupán egy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >