Blokkk.com: A vendéglőben a nyár az nyár

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 08. 11. 12:35

Hozta a július is a szokásos éven belüli csúcsot a vendéglátás konyhájára, az online kasszás adatokban 10%-kal többet, mint a járvány előtti nyári időszakban. A drágulás persze a vendéglőknek sem hiányzik, hiszen az szépen le is faragta a főúrnál hagyott összegecskékből a növekményt az elfogyasztott adagokat tekintve. 

A vendéglátás a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban fut fel a csúcsra. Így volt ez a járvány sújtotta 2020-as esztendőben is és 2021 sem lesz kivétel. A legfrissebb heti monitoros statisztika is ezt sejteti, hiszen 10%-os kasszaadat növekedést mutat, ráadásul 2019, tehát a járvány előtti időszakhoz képest (a június 23-július 23 közötti időszakban, ami azért szépen lefedi a nyár legmelegebb hónapját).

De hát két esztendő vendéglős drágulását is nézve, a kasszaadatokban ugyan túllépte a válság előtti szintet a vendéglőzés az idei nyáron, na de adagok felszolgálásában, vagy házhoz szállításában a hőséget leszámítva nem kellett annyival többet izzadni. 2020 nyarán 7%, 2021 derekán pedig 6% körüli volt a vendéglátós drágulás (hát igen, tavaly is vastagabban fogott a ceruza, persze költség akkor is akadt több), ami a statisztika nyelvén azt is jelenti egyúttal, hogy a 10%-os kasszaadat emelkedést el is vitte az áremelkedés. Így az adagokban, literben, korsóban, tehát volumenben mért változás még mindig csak közelítheti a járvány előtti szintet.

Így volt ez júniusban is, amikor a havi statisztika szerint a 130 milliárdos vendéglős bevétel 2 százaléknyira megközelítette a járvány előtti hatodik hónap szintjét, de hát mennyiségben, volumenben 14% volt az elmaradás 2019-hez képest.

A bevételeket tekintve az első félév szokásos havi adatai alapján 190 milliárdot elbuktak a vendéglők az első félévben, de az egyes hónapokban egyre jobban megközelítették a járvány előtti szintet, tekertek tehát rendesen:

vendéglőzés január február márc április május június első félév
2019 91 md.ft 94 md.ft 111 md.ft 114 md.ft 125 md.ft 133 md.ft 668 md.ft
2020 104 md.ft 109 md.ft 68 md.ft  30 md.ft 59 md.ft 95 md.ft 465 md.ft
2021 57 md.ft 59 md.ft 60 md.ft 67 md.ft 105 md.ft 130 md.ft 478 md.ft
KSH, folyó ár, havi adatsorok, kereskedelmi és munkahelyi vendéglátás együtt

De hát a kedves vendég nem az étlap árát mondja be rendeléskor, nem is lenne elegáns, hanem azt, hogy mit és mennyit rendel. Az ár akkor következik, amikor a főúr hozza a számlát, amivel nem is illik kukacoskodni, ildomos viszont némi borravalóval megtoldani. Persze akad étterem, ahol a felszolgálási díj címén ennek megpróbálják elejét venni, de ahány étterem, majdnem annyi szokás.

Az adagokat, volument nézve folyamatosan és nagyobb tempókkal zárkózott fel a vendéglátás, de maradt pótolni való a nyári izzadságos hónapokra:

 vendéglőzés január február március április május június első félév
2020 +7,1% +8,7% -42,9% -75,4% -66% -32,8% -34,8%
2021 -48,4% -49,1% -15,9% +111,4% +69,8% +28,6% -2,9%
2021/2019 -45% -45% -52% -48% -25% -14% -27%
KSH, kiigazítatlan havi volumenindex

2020, 2021: változás előző évhez képest,

2021/2019: 2019=100%,

Nem könnyíti meg a vendéglátózás helyzetét, hogy az elviteles étkek áfáját visszatolták a korábbi szintre, ráadásul a negyedik hullám fenyegető árnyéka előtt. A vendéglőkre nehezedő költségnyomás miatt (alapanyagokban, létszámban, bérekben) ez nem biztos, hogy megéri a költségvetésnek, hiszen a korábbi időszak veszteségei miatt nincs tartalék, amihez hozzá lehetne nyúlni. A kedves vendég pedig nagyon is nézi az árakat is. És egyáltalán nem biztos, hogy az esetleg közben meg is kedvelt kiszállítás esetleges drágulása miatt majd felkerekedik és beül a vendéglőbe.

(blokkk.com, 2021. augusztus 11.)

Kapcsolódó cikkeink