BKIK: Budapesten is csak együtt tehetünk felelősen a bajba jutott vendéglátó és turisztikai kis- és közepes vállalkozói szektorért

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 04. 10:59

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) újabb javaslatokkal él a gazdasági élet szereplői felé a koronavírus által leginkább sújtott kkv-szektor megsegítéséért A kamaránál úgy látják: összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési program szükséges, hiszen a járványügyi előírásokat betartó vállalkozások már nem várhatnak tovább, támogatás hiányában hamarosan végleg be kell zárniuk.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tavaly októberben már javaslatot tett egy 50 milliárd forintos Budapesti Válságkezelő Alap felállítására, melynek első lépése egy 25 milliárdos alap létrehozása lett volna a Fővárosi Önkormányzattal közösen. Sajnálatos módon novemberben az alap felállítása nem valósulhatott meg, mert nem sikerült a politikai vitákon felülemelkedni.

„Itt az idő a cselekvésre, hiszen a válság sújtotta iparágakban tevékenykedő budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások egyre romló helyzete csak közös, előremutató intézkedésekkel kezelhető. A kormány eddigi intézkedései, a bérek egy összegben történő kifizetése rendkívül hasznosak és jó irányba mutatnak, a főváros és a kerületek is tettek gesztusokat a vállalkozások felé, ugyanakkor a járvány második hullámának terheit a tavaly tavaszi első országos korlátozások által már »kivéreztetett«, tartalékait felélt kisvállalkozói szektor nem képes tovább önerejéből finanszírozni” – mondta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A BKIK álláspontja szerint Budapesten egy a Székesfehérváron a közelmúltban bejelentett intézkedéscsomaghoz hasonló összefogás eredményre vezethet. A kormányzati segítséget egyes önkormányzati díjak elengedésével kombináló székesfehérvári példa alapján a budapesti sajátosságokra is figyelemmel BKIK a következő javaslatokkal él a mikro-, kis- és középvállalkozói szektor számára:

Javasolt fővárosi és kerületi önkormányzati intézkedések:
A BKIK jelenleg dolgozik a budapesti önkormányzatok (a főváros és a 23 kerület) által már életbe léptetett válságkezelő intézkedések összegyűjtésén és könnyen elérhető formában történő publikálásán. Már a nyilvános adatok összegyűjtése alapján látható, hogy nagyon nagy eltérések vannak az egyes kerületek között. Javasoljuk a kerületi gyakorlatok harmonizálását, egymás intézkedéseinek és jó gyakorlatainak az átvételét.
Javasoljuk minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltett vendéglátóhely teljes bérleti díját 2020. november 1-től a korlátozások végéig visszamenőleg elengedni.
Minden budapesti kerületi önkormányzat engedje el a teljes 2021-es évre a közterületfoglalási díjat azon vendéglátóhelyek számára, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.
Ugyancsak Székesfehérvár mintájára javasoljuk a Budapesti Válságkezelő Alapot felállítani 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi forrásokból, amelybe a kisvállalkozói iparűzési adókedvezménnyel élni nem kívánó budapesti vállalkozások a megtakarított összeget vagy a válság ellenére jól prosperáló, és a többi vállalkozással szolidaritást vállaló vállalkozók adományukat befizethetik akár konkrét megsegítendő válság sújtotta kisvállalkozást is megnevezve.
A válság által sújtott saját tulajdonú helyiségben szolgáltató kisvállalkozások számára az építményadó befizetésének határidejét bárminemű szankció nélkül az év végére kitolni.
A budapesti önkormányzatokat a fenti javaslatok végrehajtása esetén terhelő és a kisvállalkozói iparűzési adókedvezmény nyújtásából eredő kiesések esetleges kompenzálására javasoljuk a kormánnyal történő egyeztetések mihamarabbi megkezdését.

Javasolt kormányzati intézkedések:
A bértámogatások kiterjesztése a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan rendkívüli mértékben sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozások részére (pl.: idegenvezetők, személyszállítók stb.)
A bértámogatások kifizetése során a köztartozások miatti NAV visszatartási jog felfüggesztése.
NAV végrehajtások felfüggesztése
A jelentős bevétel kieséssel sújtott katás vállalkozók havi tételes adójának 50%-ának elengedése.
Egy „SOS Válságtúlélő és Újraindulási” azonnali hitelprogram kidolgozása (például a KAVOSZ-szal közösen új Széchenyi kártya termékek), mint fedezet nélküli kis összegű gyorshitelek, könnyített fedezettel magasabb összegű gyorshitelek.

Az ingatlanhasznosító üzleti szféra számára javasolt intézkedések:
Az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon a visszaeséssel arányos bérleti díj engedményt a válság sújtotta bérlőknek.
A kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlanbérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő.

A BKIK a rendelkezésére álló szaktudás és vállalkozói közössége révén szükség esetén segít kidolgozni a fenti javaslatcsomag végrehajtási akcióterveit. A kamara emellett egy, a válságba jutott vállalkozásokat az üzleti szféra összefogásával segítő javaslatcsomagon is dolgozik, valamint javasolja a kormány-önkormányzatok-vállalkozások válságkezelő összefogás országos kiterjesztését is.

 

Kapcsolódó cikkeink