Biztonsági audit tárja fel a sebezhető pontokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 17. 10:18

Hiába a drága biztonsági eszközök, ha nincs megfelelő együttműködés a logisztikáért és
a biztonságért felelős szakemberek között – ezen segít a biztonsági audit. A raktározási biztonság területén elterjedtek a videós biztonsági eszközök. Fontos, hogy a jogosultsági szintek és zónák megfelelően elkülönüljenek, pontosan követhető legyen a telephelyek kihasználtsága.

A logisztikai folyamatok minden fázisában lehetőség adódik az alapanyag, a félkész áru vagy a készáru eltulajdonítására. A statisztikai adatok szerint 1,5-3 százalék közötti veszteséget is elszenvedhet egy vállalkozás, ha nem megfelelően védi készleteit.

– Jelenleg az országban hozzávetőleg 4000 biztonsági cég működik – tájékoztat Ujvári György, a biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Lifeguard Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Logisztikai Egyesület ellátási lánc biztonsági tagozatának vezetője.

Számukra jelentős mértékű munkát ad a logisztika, de Ujvári György szerint ezen a területen még mindig kevesebb biztonsági munkatárs dolgozik, mint amennyi kívánatos lenne. Ennek oka valószínűleg a rosszul értelmezett takarékosság lehet. Ilyen helyen a megbízó csak azt nézi, mennyibe kerül a biztonsági cég szolgáltatása, alkalmazása és nem hasonlítja össze a várható haszonnal.

Jó módszer a biztonsági audit

A megbízó meggyőzésére a legjobb módszer a biztonsági audit, melynek során az adott logisztikai munkaterület felmérésével megállapíthatóak a biztonsági hézagok, és megfelelő intézkedésekkel ezeket a kiskapukat be lehet zárni. Az audit lehetővé teszi a megbízó számára, hogy független szakvéleményt kapjon az általa működtetett védelmi rendszerek hatékonyságáról. A vizsgálat feltárja, hogy az egyes területeken milyen korrekciók vagy fejlesztések alkalmazhatók, illetve szükséges-e azok bevezetése. Az auditálás kiterjed a vagyon-, tűz és munkavédelmi berendezések minőségére, hatékonyságára, a humán erőforrásra, valamint az előírások hiányosságainak feltárására, illetve azok végrehajtására.

Ujvári György szerint a biztonsági szolgáltatásokat úgy kell beépíteni a logisztikai folyamatokba, hogy azok ne lassítsák, sőt, ha lehet, gyorsítsák az árumozgás sebességét. De hiába szereltük fel a kapható legkorszerűbb eszközöket, ha a rendszer napi működésének feltételeit – miután az újdonság varázsa elmúlt – nem biztosítjuk, ha nem gyakorlunk rendszeres kontrollt a meglévő eszközök és az azokat működtetni hivatott saját és külsős dolgozók felett. Általános hiba, hogy a sok millióért telepített technikát és a vagyonvédelmi céget magára hagyják, a saját dolgozók kapcsolódó kötelezettségeit sem ellenőrzik.

Oktatásra is szükség van

A szakember szerint a legnagyobb probléma, hogy a logisztikások alig értenek a biztonsági szakmához, illetve fordítva, az alkalmazott biztonsági állomány sem rendelkezik a logisztikához szükséges ismeretekkel. Nincsenek felkészítve a logisztikáknál előforduló folyamatok, alkalmazott technológiák, szakszavak és egyéb alkalmazások ismeretének tekintetében.

A hiányosságok kezelésére Ujvári György szerint oktatási tematikák kidolgozására és a vagyonvédelmi kiszolgáló személyzet képzésére, speciális felkészítésére lenne szükség. Továbbá fontosnak tartja a logisztikai oldal védelme tekintetében szakmai kritériumok alapján meghatározni a biztonsági vállalkozások ez irányú minősítését, akkreditálását.

Videóval figyeljünk

A videokamerás rendszerek terjedését tartja a legfontosabb piaci trendnek Polonyi Tibor, a DSC Hungária üzletfejlesztési igazgatója.

– A videós rendszerekkel egyszerűen nyomon lehet követni az áruk forgását, a ki- és betárolásokat, az áruk mozgását a raktáron belül (mikor, hova került, melyik polcra, onnan mikor vették le), képi információban lehet visszanézni egy-egy raktári tranzakciót – hangsúlyozza az igazgató.

A prémium videós menedzsment megoldások terén újdonság, hogy képesek online fogadni a raktározási szoftverek adatait. Vagyis az árumozgások követése valós időben POS tranzakciók formájában nyomon követhető, a leolvasó terminálokhoz a kamerakép hozzárendelhető. Ezzel könnyen ellenőrizhető, hogy az adott be- vagy kirakodáskor mikor, milyen áruféleségek és azokból mennyit mozgattak meg a valóságban, illetve utólag egyszerűen visszakövethetőek a folyamatok.

Polonyi Tibor a szállítmányozás során is a videós menedzsmenteszközök használatát javasolja. Erre már számos gyakorlati példa van, hogy közúti szállítmányozás során a szállító eszközöket is videós rendszerrel szerelik fel. Ezek a rendszerek folyamatosan rögzítik menet közben is a képet, GPS koordinátákat, így téve folyamatossá az áru nyomkövetését. A megfelelő kommunikációs infrastruktúra kiépítésével ezek a képek akár távolról is elérhetőek, ellenőrizhetőek menet közben.

– A videós biztonsági rendszerek terjedését segíti, hogy egyre több vállalkozás tartja fontosnak őket, és ismerik fel szükségességüket – mondja az üzletfejlesztési igazgató.

Elkülönült jogosultsági szintek

– A logisztika területén biztonságtechnikai szempontból is egyre fontosabbá válik, hogy az egyes jogosultsági szintek és zónák megfelelően elkülönüljenek, pontosan követhető legyen a telephelyek kihasználtsága és megtörténjen a különböző raktározási folyamatok precíz azonosítása. Így a korábban rejtett költségek is feltárhatóak – véli Filkorn József, a SEAWING biztonságtechnikai szakértője.

A konkrét raktározási, logisztikai egységek részére nyújtott biztonságtechnikai szolgáltatások hatékonyságát látva a SEAWING ügyfelei gyakran jelzik igényüket további kapcsolódó megoldásokra (például tűz-és vagyonvédelem, parkolórendszer, beléptetőrendszer, behatolásjelző) is. Ezekkel még hatékonyabbá tehető mindennapi működésük, méghozzá észrevétlenül, a gyártási és szállítási folyamatokkal összhangban.

Ahhoz, hogy a cégek a logisztikai folyamat során az árut mindig biztonságban tudják, a SEAWING saját fejlesztésű integrált biztonságtechnikai rendszerét javasolja. A SIS (SEAWING Integrated Solution) az egyik legnépszerűbb azon KKV-k és nagyvállalatok körében, melyek telephelyén egyformán fontos a hagyományos irodai nyilvántartás és az áruvédelem, illetve kiemelt jelentőségű, hogy rendkívüli események esetén a nagyobb távolságok ellenére is minimális legyen a beavatkozási idő. A SIS ezen kívül hosszú távon is fenntartható, gazdaságos, könnyen bővíthető hálózatot biztosít, függetlenül a cég méreteitől és a telephely adottságaitól. A vállalkozás nagyobb ügyfelei között megtalálható a Lidl, a Dreher vagy az Auchan is.

Vass E

Kapcsolódó cikkeink