BASF: 2030-ra megkétszereződik világ terményszükséglete

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 15. 12:01

Optimizmusát osztotta meg a jelenlevőkkel Vincent Gros, a BASF Agrodivízió Európa csoportjának vezetője a cég éves iránymutató konferenciáján, a budapesti Millenáris Park Jövő háza épületében. A növekvő népesség, a növekvő termőföld- és élelemigény erősíti majd az innováció szerepét a BASF szakembere szerint.

A jelen kutatások szerint a világ terményszükséglete 2030-ra megkétszereződik, a megnövekedett igényt pedig csak úgy lehet kielégíteni, hogy a mezőgazdaság szereplői között valódi partnerség alakul ki a fenntarthatóság érdekében – mondta el Gros.

Michael Hess az Agrocsoport közép-európai vezetője szerint a tavaly augusztus óta megfigyelhető tartós áremelkedésből körülbelül 30 százalékot a spekuláció számlájára írható, ami várhatóan még nagyobb szerepet játszik majd az árak alakulásában. A tavalyinál most sokkal jobbak a kilátások a mezőgazdaságban, a kedvező folyamatok tartósnak ígérkeznek. Hess beszélt a közös agrárpolitika (KAP) reformjáról is, mely a napjainkban folyó viták során alakul. Jelenleg a legtöbb mezőgazdasági támogatást Franciaország, Németország és Spanyolország kapja, Szlovéniának jut a legkevesebb, Magyarország valahol a középmezőnyben foglal helyet. Várhatóan 2016-ban éri el hazánk a közvetlen kifizetésekkel az uniós átlagot.

A BASF Agro-csapatának magyarországi vezetője, Rácz Robert elmondta, a BASF folytatja választott stratégiáját, újításával és megbízható megoldásaival segíti magyar mezőgazdasági termelőket – legyen szó akár termékekről, akár technológiákról, akár szolgáltatásról.
A 2009-es évben 7 új termék került a magyar piacra, melyeket 2010-ben 3 új követett. 2011-ben a Scala (almában és szőlőben), a Jumbo Turbo (kukoricában) és az Osiris (gabonában a Don-szint csökkentésére) jelentik az újdonságot.

Kapcsolódó cikkeink