Bizakodó németek, pesszimista franciák

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 19. 00:00

A vártnál is jobban növekedett az üzleti bizalomindex Németországban, ugyanakkor Franciaországban – bár emelkedést vártak – nagyot zuhant.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet decemberi üzleti bizalomindexe 94,7 pontra emelkedett a novemberi 93,9 pontról. A elemzők 94,5 pontot vártak decemberre.
Csökkent viszont – a várt növekedés helyett – a francia üzleti bizalomindex. A francia vállalatvezetők kevésbé derűlátóan ítélték meg a kilátásokat, mint az előző hónapban – közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE. A decemberi üzleti bizalomindex 89 pontra gyengült a novemberi 90 pontról. A szakértők 91 pontot vártak.
Az INSEE szerint a következő hónapokban az ipari vállalatok némi lassulást várnak aktivitásukban. A vállalatvezetők szerint mérséklődik a rendelésállományuk, a külföldi rendelésállomány indexe mínusz 58 pontra változott a novemberi mínusz 51 pontról. A termelés alakulásával kapcsolatos alindex mínusz 11 pontra csökkent a novemberi mínusz 9 pontról – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink