Bíróságon támadta meg a GVH döntését az Oriental Herbs Kft.

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 09. 00:00

A bíróságtól kéri a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatának megváltoztatását az Oriental Herbs Kft. teaforgalmazó, amelyet a versenyhivatal 7 millió forintra büntetett fogyasztók megtévesztése miatt.

A GVH azért marasztalta el a céget, mert az általa forgalmazott teák és a teakeverékek gyógyhatására vonatkozó egyes tájékoztatásait alkalmasnak találta a fogyasztók megtévesztésére. A versenyhivatal szerint az Oriental Herbs termékei népszerűsítése során az egészségmegőrző és gyógyító hatást hangsúlyozta, miközben a teákat élelmiszerként hozta forgalomba.
A termékek törzskönyvezése nem történt meg, így gyógyító hatás jogszerűen egyiknek sem volt tulajdonítható. A teaforgalmazó csütörtökön közölte, hogy bíróságon támadta meg a döntést. A közleményben a cég kiemeli: Magyarországon a gyógynövényekből készült termékek nem minősülnek sem élelmiszernek, sem gyógyszernek, ezért a jelenleg hatályban lévő szabályozások sok esetben – például a hagyományos kínai orvoslásban rendszeresen használt gyógyteáknál – nehezen értelmezhetők. Az Oriental Herbs szerint ezért mielőbb harmonizálni kellene a magyar szabályozást az európai uniós előírásokkal. A cég emlékeztet az Európai Bizottság egy tavalyi jelentésére, amely szerint egy új, élelmiszerek és gyógyszerek közötti termékkategóriát kellene létrehozni – írja a Profitline.hu.

Kapcsolódó cikkeink