Magazin: Bírja a gyomrunk!

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 12. 15. 07:41

Továbbra is stabil a keserűlikőrök piaca, az italfajtából az elmúlt évben közel 45 ezer hektoliter fogyott. Bár fogyasztóik többnyire hűen ragaszkodnak a megszokott ízekhez és márkákhoz, a gyártók mégis folyamatosan próbálkoznak új ízek bevezetésével, a fő irányok a kávé és a gyümölcs. A piac két magyar szereplőjét a vírushelyzet hatásairól, termékfejlesztésről, márkaépítésről kérdeztük.

Szerző: Ipacs Tamás

Palcsó Sára Zwack

Palcsó Sára
marketingigazgató
Zwack Unicum

A kiemelt márkák tekintetében a keserűk piaca 0,5%-kal nőtt az elmúlt évben – emeli ki Palcsó Sára, a Zwack Unicum marketingigazgatója. – Mennyiségi részesedésük a teljes hazai piacon 25%, de a kiemelt márkák arányát vizsgálva 32%. Vállalatunk keserűmárkái két árkategóriában versenyeznek – a prémium és a gazdaságos árszinten. A kiemelt márkákat vizsgáló Nielsen-kutatások szerint 2019 október és 2020. szeptember között az Unicum mennyiségi részesedése a magyar piacon 40%, a St. Hubertusé 15% volt a keserű kategórián belül.

Önmagában a keserű szegmensben versenyezni nem egyszerű feladat. Egyrészt adott az összetett ízvilág, amely jellemzi ezeket a termékeket; a gyógyfüvek komplexitása, beszerzési forrása, az állandó minőség – és még említhetnénk számos egyéb szempontot. A másik oldalon ott a komplex gyártási folyamat, amely a lepárláson, kivonatoláson kívül még a hordós érlelést is magában foglalja. Felbecsülhetetlen értékű a kellő szaktudás is, amely szintén nem áll mindenhol rendelkezésre. A termékfejlesztést is ezek összessége befolyásolja.

Nagy László-Kunság Szesz

Nagy László
tulajdonos
Kunság-Szesz

– Az égetett szeszes italok között a keserűk népszerűsége töretlen: évente majdnem 2 decit iszunk meg belőlük fejenként – elemez Nagy László, a Kunság-Szesz vezérigazgatója. – Tavaly készült felmérések szerint a bolti forgalmazásban 2017–19 között 9%-kal nőtt a keserűk eladása. Elképzelhető, hogy a válság eredményeképpen a globális alkoholfogyasztás 2024-re térhet vissza a 2019-es szintre. Itthon március–április folyamán 20%-kal csökkentek megrendeléseink, ám on­line értékesítésünk felfutott. Igyekszünk felkészülni a korlátozások utáni helyzetre, új utakat építeni: bizakodók vagyunk. Mátyás Keserű Likőrünkkel célunk, hogy felzárkózva a piacvezető márkák mellé a szegmens 3. szereplőjévé váljunk.

Termékfejlesztés

– Közel hároméves fejlesztői munka eredményeként novemberben mutattuk be az Unicum család legújabb tagját – mondja Palcsó Sára –, az Unicum Baristát, amelynek piacra kerülését Zwack Sándor, a Zwack Unicum igazgatósági elnöke a cég, valamint a likőrgyártás és a kávézás hazai története egyaránt fontos mérföldkövének nevezte. Hosszú utat tettünk meg, mire eljutottunk egy olyan különleges ital megalkotásáig, amely minden elemében híven tükrözi e két terület itthoni hagyományait.

A likőrfogyasztás és a kávézás tradicionálisan kötődik a vendéglátóhelyekhez, ezért arról döntöttünk, hogy a termék bevezetését ebben a szegmensben kezdjük: az Unicum Baristához fogyasztóink az első pár hónapban a vendéglátóegységekben juthatnak hozzá. Az arabica kávékivonattal, tölgyfahordóban érlelt ital egyelőre csak literes kiszerelésben kerül forgalomba

– Változik a világ, változnak a fogyasztói szokások is – szögezi le Nagy László –, van, ahol radikálisan, máshol csak finom részletekben jelennek meg. Fontos látni és folyamatosan nyomon követni a szokások változásait, a kialakuló trendeket. A felmérések azt igazolják, hogy a prémium alkoholt vásárló vevők a márkát részesítik előnyben. Úgy látjuk, a prémium termékek válságállóbbak.

Az elmúlt hónapokban továbbfejlesztettük a Mátyás Keserű Likőrt, ma már kapható szilvás és meggyes ízben is – ez utóbbi a nyár egyik nagy kedvence lett. Egy régi tervünket is sikerült a tavasz folyamán megvalósítanunk: neves mixerek és bártenderek bevonásával új, minőségi koktélokat alkottunk, ezzel is bebizonyítva, hogy a keserűlikőr jó alapanyaga lehet a kevert italoknak. A megszokottól eltérő, új alapanyagok használata révén teljesen egyedi receptúrák születtek: kunság spritz; mátyás king is back; tüzes sárkány; rexperiment. Vannak további terveink is a Mátyás brand megerősítésére és bővítésére.

Kapcsolat a fogyasztóval

– Kiemelt márkáink image-kommunikációja változatlanul folytatódik még a válságos időszakban is – hangsúlyozza Palcsó Sára. – Természetesen a krízis a márkakommunikáció egyes területeit érintette, csökkentenünk kellett az egyes budgeteket. Mindezek ellenére kiemelt hangsúlyt fektetünk a nehéz helyzetbe került vendéglátással és azok dolgozóival való kommunikációra. Így például márciusban útjára indítottuk a „Shakers Room” nevű platformot, ahol időszakos lehetőséget nyújtunk a bárszakmában dolgozóknak, hogy megmutathassák tudásukat vagy bővíthessék azt tréningek keretén belül is. Meggyőződésünk, hogy az árpromóció a keserű szegmens esetében is jelentőséggel bír. Ezek időzítése és mértéke is befolyásolja az eladásokat, alaposan meg kell tervezni őket. Természetesen egyéb eszközök is rendelkezésre állnak a forgalomnövelésre, például másodlagos kihelyezések, médiahirdetések.

– A világjárvány az online térben is elindított, illetve felerősített folyamatokat – véli Nagy László –, egyaránt befolyásolva a mindennapokat és a gazdaság folyamatait. Csak Magyarországon 2019-ben 6 millió felhasználót regisztráltak a közösségi médiában, az online vásárlások száma jelentősen nőtt, a fiatalabb generációk között teret hódított a social shopping. Felgyorsítottuk tehát projektjeinket, az e-commerce (social shopping, webshop, instagram shop) bevezetését. Folyamatosan fejlesztjük a közösségimédia-megjelenésünket (Facebook-, Instagram-oldalak). Használjuk az influenszermarketing eszközét, fejlesztjük a képi megjelenésünket, tudva, hogy a keresések 50%-a ma már képek alapján történik.

Nyár elején elindítottuk Mátyás Keserű turnénkat – nem mellesleg partnereink megsegítésére is. A roadshow keretében műsorszolgáltató dj-ket bevonva vendéglátóhelyeken mutattuk be termékeinket, az új ízeket, és a Balaton-parti szórakozóhelyeken találkozni lehetett a koktéljainkkal. //

A gyártói márkás italok vezetik az eladásokat

nielsen logo

Gyomorkeserű: egyre kelendőbb a nagy kiszerelés

Rádliné Garancsi Tünde - Nielsen

Vendégszerző:
Rádliné Garancsi Tünde
client executive
Nielsen

4 és fél millió liter gyomorkeserűt vásároltak a magyar fogyasztók a kiskereskedelemben 12 hónap alatt, 2019 szeptembere és idén augusztus között. Minderre több mint 28 és fél milliárd forintot költöttünk, ami 9 százalékkal magasabb érték, mint az ezt megelőző időszakban.

A fenti összeg háromtizedét a 2500+ négyzetméteres boltokban fizettük ki, 28 százalékát pedig a 401–2500 négyzetméteres üzletekben. Az értékbeli forgalom 19 százalékát viszik a maximum 50 négyzetméteres boltok, az 51–200 négyzetméteres csatornára ennél egy százalékponttal kevesebb jut.

Túlsúlyban vannak a gyártói márkás gyomorkeserűk, a forintban mért eladás 91 százaléka ilyen. Ezeknek 9, a saját márkás italoknak pedig 13 százalékkal gyarapodott az értékbeli forgalma a vizsgált időszakban.

A legalább 7 deciliteres, de 1 liternél kisebb űrtartalmú üvegek értékben mért részaránya 31 százalékos, 28 százalékot jelentenek a 0,5–0,69 literes kiszerelések. A maximum 2 decis gyomorkeserűk 19 százalékot tettek ki. Feltűnően megugrott az 1 liternél nagyobb kiszerelés forgalma, értékben csaknem megháromszorozódott.

A nagyobb üzletekben veszünk vermutot

A vermut piaca a gyomorkeserűnél számottevően kisebb, közel 2 milliárd forintot ölel fel. A tavaly szeptember és 2020. augusztus közti periódusban értéket tekintve 5, volumenben 7 százalékkal csökkent az eladása a megelőző időszakkal összevetve.

A bevétel több mint fele a 401–2500 négyzetméteres boltokban realizálódik, itt stagnált az eladás. Az ennél nagyobb alapterületű (2500+ nm) csatorna a forintban mért forgalom egynegyedét hasítja ki. Harmadik helyen az 51–200 négyzetméteres üzletek állnak 12 százalékkal.

A gyártói márkás vermutok teszik ki a kategória értékbeli eladásának több mint négyötödét (82%-át), mennyiséget tekintve 70%-ban veszünk le ilyen termékeket a polcról. Mind értékben, mind volumenben csökkenő tendenciát regisztrált a gyártói márkák esetében a Nielsen kiskereskedelmi indexe, a kereskedelmi márkák két számjegyű növekedést produkáltak.

Ebben a kategóriában is, noha 4 százalékpontos csökkenés után, de a 0,7–0,99 literes kiszerelés vezet 72%-os értékbeli részesedéssel. Az egyliteres verzió adja a forintban mért forgalom egynegyedét. //

Alkoholmentes a keserűk közt

A kisebb alkoholtartalmú keserűlikőröket nem röviditalként, hanem legtöbbször kevert italok összetevőjeként fogyasztjuk. Az Aperol Spritz elképesztő népszerűségét látva egyáltalán nem csodálkozunk, hogy ezt a mindössze 11% alkoholtartalmú italt is elkapta annak a trendek a fogaskereke, amelynek eredményeképpen egyre több a csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentes párlat, sör, bor kerül a polcokra.

Bírja a gyomrunk - Polctükör

Októberben mutatkozott be a brit piacon a Wilfred’s alkoholmentes aperitif, amely színében és néhány összetevőjében – bizonyára nem véletlenül – jelentősen hasonlít az Aperolra.

A 0,5 literes palackban kapható keserűlikőr gazdag ízvilágát a keserű narancs, a rozmaring és a rebarbara adja. Abszolút 21. századkompatibilis: glutén- és allergénmentes, ráadásul féldecinként mindössze 20 kalória energiát tartalmaz. Ugyancsak alkoholmentes spritz változatának receptje egyszerű: 1 rész Wilfred’s, 2 rész tonik, plusz jég és egy szelet narancs.

A termék sikerében már csak azért sem kételkedünk, mert elnyerte a Great Taste Awards 2020 és a Great British Food Awards 2020 díjat. //

Kevert!

A keserűlikőrök kategóriájában általában az alacsonyabb alkoholtartalmúakra jellemző, hogy koktélalapanyagként használják őket. A Camparival például többnyire kevert italokban találkozunk, az Aperol Spritz népszerűsége nélkül pedig az Aperol sem biztos, hogy sokkal ismertebb lenne a másik félszáz olasz amarónál; közkedveltségére jellemző, hogy sok olasz bárban a mi régi sörcsapoló pisztolyunkhoz hasonló eszközzel is csapolják, 3 csatlakoztatott csőből egyszerre töltve az összetevőket.

Bírja a gyomrunk - Polctükör

Az „erősek” gyártói tudják, hogy termékeiket elsősorban tisztán isszák, ám az alacsonyabb alkoholtartalmú italok fogyasztásának növekedését hozó világtrendekhez nekik is alkalmazkodniuk kell. Magától értetődik hát, hogy az utóbbi években meredeken nő a gyomorkeserűkre alapozott koktélreceptek száma az interneten.

A keserűlikőrök „keverése” persze nem a 21. század vívmánya, ennek az italfajtának is megvannak a maga legendái. Az 1/3 részben Campariból álló Negroni több mint százéves, de ma is a világ legnépszerűbb koktéljai közé tartozik. Hemingway azzal, hogy a 16. századból származó Benedictine-t konyakkal keverte, egy sikertermék alapjait teremtette meg. A most 175 éves Fernet Branca (amit 1925 óta Buenos Airesben is főznek) kólával kevert változata gyorsan Argentína nemzeti italává vált, amikor 1980-ban az egyetemisták a falklandi háború idején bojkottálni kezdték a brit whiskyket. //

Régi márkák, új ízek

Európa talán legidősebb, ma is forgalmazott keserűje a Rigai Balzsam, amelyet Lettországban még a szovjet időkben is kapni lehetett, sőt, akkor még az eredeti cseréppalackban árulták. Az italt, amelyet a rendszerváltás óta újra Rigai Fekete Balzsamnak neveznek, 1752 óta főzik, 24-féle növényből. Ízét többek között macskagyökér, üröm, gyömbér, nyírfarügy, feketebors, encián adja; a mi Unicumunknál jóval keserűbb, annyira, hogy a 70-80-as években sokan – szovjet, azaz grúz – konyakkal itták.

Most már nem kell finomítani a Balzsamot: „gyárilag” is ízesítik; a termékfejlesztők jóvoltából ma hatféle ízben is megvásárolható. Az eredeti mellett kapható ribizlis és cseresznyés, kávés, és ugyancsak a modern fogyasztónak szánva készítik rummal keverve is, illetve a szuperprémium változatot 8 éves francia cognackal.

Az általunk is kedvelt márkáknak is vannak olyan ízesített változatai, amelyek nálunk még csak interneten elérhetők, ilyen például a kávés Cold Brew Jägermeister. Igazán kreatív fejlesztések a borral ízesített Becherovkák: hársvirággal és fehérborral készül a Cordial, vörösborral a KV 14 – alkoholtartalmuk 35, illetve 40%. //

Kapcsolódó cikkeink