Biosörfőzdét avattak Gyulaváriban
Biosörfőzdét avattak Gyulaváriban pénteken, amelynek tervezett kapacitása évi 100 ezer liter sör lesz.
Ráki Zsolt, a magyarországi magánszemélyek tulajdonában álló Körös-Maros Biofarm Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az új sörfőzde kialakítása 200 millió forintba került. Ebből 90 millió forint kormányzati és uniós támogatás, a fennmaradó 110 millió forint pedig saját forrás volt.
A termék kizárólag bioalapanyagokból készül, vagyis minden alkotórésze, alapanyaga ökológiai gazdálkodásból kerül ki, amit szigorú eljárások mentén készült tanúsítások is bizonyítanak – mondta.
A cég elsősorban a magyar piacon, áruházláncoknak, kívánja értékesíteni a sört.
Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztéséért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány által kidolgozott vidékfejlesztési programmal az ökogazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók is nagy lehetőséget kaptak.
A kormány 2015-2016-ban mindkét pályázati felhívással lehetőséget adott arra, hogy a vállalkozások forráshoz jussanak. Az ökológiai gazdálkodásban cél, hogy a fejlesztési ciklus végére 60 milliárd forintot lehessen kifizetni. Az élelmiszer-feldolgozás területén pedig a vidékfejlesztési programban összességében „mintegy 200 milliárd forinttal fognak hozzájárulni” a mezőgazdasági termékek minél nagyobb hozzáadott-értékének növelése érdekében – közölte.
Kis Miklós elmondta, hogy a nyár végére várhatóan dönteni tudnak az év első három hónapjában benyújtott támogatási kérelmekről, ami az ökogazdálkodók és élelmiszer-feldolgozók további 50 milliárd forintos támogatását jelentené.
Az államtitkár reményét fogalmazta meg, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban is rendelkezésre állnak majd ilyen források a gazdálkodóknak.
„Nem mindegy ezért, hogy május 26-án többségbe kerülnek-e azok, akik meg kívánják őrizni az agrártámogatásokat és a vidékfejlesztési forrásokat” – szögezte le.
Az 1990-ben alakult Körös-Maros Biofarm Kft. növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik. Több mint 1600 hektáron folytat bionövény-termesztést, illetve kétezer darabos szarvasmarha-állománya van, fele-fele arányban fejőstehén- és növendékmarha. Évente 6,5 millió liter biotejet állítanak elő, amelynek nagyobb részét kilenc országba exportálják.
A cégcsoport 105 embert foglalkoztat, árbevétele 2017-ben egymilliárd forint volt, 2018-ban pedig már másfél milliárd. Az idei cél ennek az összegnek a stabilizálása – mondta Ráki Zsolt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Bio vagy nem bio? ‒ Ne féljünk kérdezni!
Az Unió és a magyar kormány közös törekvése, hogy minél…
Tovább olvasom >Hosszabb lett a 2018-as ÖKO támogatás kötelezettségvállalási időszaka
Az Agrárminisztérium az ökogazdálkodók számára megteremtette annak lehetőségét, hogy 2023.…
Tovább olvasom >Indul a megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
Június 16-tól kezdetét veszi az országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A nyári…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >