Bezár a legendás csokoládégyár

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 17. 09:27

A Salzburg Schokolade, egy hosszú történettel rendelkező édességgyár, bejelentette, hogy az év végén végleg bezár kapuit. A döntés hátterében az alapanyagárak drasztikus emelkedése és egy súlyos üzleti konfliktus áll, jelentette a Salzburger Nachrichten.

A csokoládé árak az egekbe lőttek

A vállalat már 2021 novemberében csődbe ment, és bár a következő év februárjában a romániai KEX-Confectionery-csoport megpróbálta megmenteni az üzemet, a kihívások túl nagynak bizonyultak. A csoport korábban sikeresen mentette meg és bővítette a Niemetz édességgyártót, ám a Salzburg Schokolade esetében nem sikerült fenntartani a működést.

A gyár bezárását elsősorban az energia, nyersanyagok és szállítási költségek jelentős növekedése indokolta, emellett az egyik legnagyobb ügyféllel való együttműködés megszűnése is súlyos csapást jelentett. A kakaó ára például háromszorosára nőtt, ami gazdaságilag lehetetlenné tette a termelés hosszú távú folytatását.

A gyárban még dolgozó 65 alkalmazott számára az AMS Salzburggal együttműködve keresnek új foglalkoztatási lehetőségeket. A termelési helyszín eladásáról és további felhasználásáról már előrehaladott tárgyalások folynak. A PRO-GE szakszervezet „rendes” szociális tervet követel a dolgozók számára, és bírálta a vállalat vezetését a megfelelő beruházások és modernizációs intézkedések elmulasztása miatt.

A Salzburg Schokolade bezárása egy korszak végét jelzi az osztrák édességiparban. A gyár, amely többek között a híres Mirabell Echte Salzburger Mozartkugel gyártója volt, hosszú ideje szolgálta ki az édességkedvelők igényeit. Az üzem bezárása nemcsak a munkavállalókat és beszállítókat érinti, hanem a régió gazdaságát is, hiszen egy hagyományos vállalkozás szűnik meg.

Kapcsolódó cikkeink