Bevásároltak az áfaemelés előtt a japánok

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 28. 10:58

Japánban 17 éve nem látott ütemben nőttek a kiskereskedelmi eladások márciusban, amit az váltott ki, hogy aki csak tehette, még abban a hónapban megvette, amire szüksége volt, a forgalmi adó április elsejei emelése előtt.

tokio
A márciusi kiskereskedelmi forgalom 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a hétfőn közölt adatok szerint. Japánban 1997 óta először emeltek forgalmi adót április 1-jén, 5 százalékról 8 százalékra, hogy kiegyensúlyozzák a költségvetést és csökkentsék az államadósságot.

A 2012 decemberében miniszterelnöknek választott Abe Sindzó egyik legfőbb politikai célkitűzése volt, hogy a több éves gazdasági recesszió után tartós növekedési pályára állítsa Japánt. A gazdasági növekedés eléréséhez Abe Sindzó kormánya és a kormánnyal szorosan együttműködő jegybank monetáris és fiskális élénkítésbe kezdett.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint a terv sikeres volt, a gazdasági növekedés a 2012-es 1,4 százalékról 1,7 százalékra gyorsult 2013-ban, és valószínűleg tartani tudja ezt az ütemet 2014-ben is. A laza fiskális politikának azonban ára van, az IMF múlt év végi számításai szerint 2014-ben a költségvetés hiánya a GDP-arányában elérheti a 6,8 százalékot, az államadósság aránya pedig már most meghaladja a 240 százalékot.

Hogy ne váljon teljesen kezelhetetlenné a hiány, a japán kormány áfa-emelésről döntött áprilistól és a tervek szerint 2015-ben újabb 2 százalékos emelés jön. (MTI, tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink