Bevált az előremenekülés a Manna-láncnál

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 08. 09. 08:36

Egy év, minimum egy új üzlet – tavaly kettő is összejött. A Manna ABC beruházásokkal, üzletnyitásokkal „harcol” a járvány ellen. Papp András, a hálózat társtulajdonosa a pandémiáról, a válságról, a tervekről beszélt lapunknak.

Manna ABC logo

A koronavírus-járvány totális irányváltásra késztette a gazdaság legtöbb szereplőjét, köztük a fővárosban 2005-ben elindult Manna ABC-hálózatot is. A 15. születésnap nem az ünnepléssel, hanem a járvány miatti kialakult helyzethez való alkalmazkodással telt.

– Életem legnehezebb időszakát hozta a pandémia – mondta Papp András, Manna ABC-hálózat társtulajdonosa.

A korlátozások miatt le kell rövidíteni a nyitvatartási időt, ami a cég esetében különösen nagy érvágást jelentett, hiszen korábban valamennyi bolt 0–24 órában működött. Ráadásul a Mannákban korábban sok külföldi vásárolt, de róluk is le kellett mondani, hiszen a turisták eltűntek a járvány miatt.

– Összességében 47 százalékkal csökkent a bevételünk, ami nagyon drasztikus kiesés – számszerűsítette negatív hatásokat Papp András. – Ugyanakkor a korábbi és a mostani krízis során kiderült, hogy a Manna ABC-hálózat válságtűrő – tette hozzá. Ez pedig annak köszönhető, hogy a cég tartotta magát a korábban meghatározott stratégiához, amelynek fő eleme, hogy beruházásokkal, üzletnyitásokkal lehet előrébb lépni.

Bolt a boltban

Ezt be is bizonyította a boltlánc. Több üzletét felújította 2020-ban, bővítette a bolti kínálatot például tálcás húsokkal, és korszerűsítette, vonzóbbá tette a zöldséges pultokat. Ráadásul két új, környezetbarát szempontok alapján kialakított üzletet nyitott a cég: az egyiket a budapesti Váci úton lévő Váci Greens irodaházban, a másikat pedig az Árpád híd pesti híd­főjénél lévő Agora irodakomplexumban. Ez utóbbi lett a hálózat zászlóshajója.

Az Agora azért különleges, mert a cég itt vezette be a hibrid megoldást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy szinte különálló péküzlet is helyet kapott benne, ahol a Manna ABC-hálózat saját sütőüzemében készülő termékeket lehet megvásárolni.

– Az első tapasztalatok szerint a péküzlet jó lépés volt. Azt látjuk, hogy amit a boltban a kenyerespolcról nem tudtunk eladni, a pékpultból sokkal könnyebben értékesíthető – fogalmazott Papp András. Elmondta azt is, hogy a tavalyi újítások között szerepelt az önkiszolgáló kasszák telepítése is. Először az Agora kapott ilyen pénztárakat, de – ahol ez lehetséges – több boltban is meg fognak jelenni.

Manna ABC logo

Pékshop-hálózatot terveznek

– A jövőnél maradva további fejlesztéseket tervezünk – emelte ki a társtulajdonos.

A Manna ABC Agorában megjelent – szinte különálló – péküzletekből hálózatot alakítanának ki, elsősorban Budapest forgalmas csomópontjainak közelében lennének a pékshopok.

A Manna ABC-k a közeljövőben belépnek az online élelmiszer-rendelés piacára is. A hálózat bővítése is napirenden van. A hosszabb távú cél, hogy a mostani 15-tel szemben 40 budapesti Manna ABC-ből álljon a boltlánc, egyelőre továbbra is csak budapesti üzletekben gondolkodik. (x)

Kapcsolódó cikkeink