Berlin megelőzte New Yorkot a szállodai férőhelyek számában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 04. 12:05

Berlinben tavaly év végén már 30 ezerrel több szállodai hely volt, mint New Yorkban, a megkezdett beruházások alapján pedig az idén további 8 ezerrel nő a férőhelyek száma a német fővárosban, ahol az év végi ünnepek alatt újabb idegenforgalmi rekordot mértek.

Az év utolsó tíz napjában legkevesebb 2 millióan látogattak Berlinbe előzetes adatok szerint. 2010 egészében rekordot jelentő 20,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, tavaly viszont már októberben elérték a 19 milliót, vagyis biztos, hogy 2011 újabb csúcsot hozott – idézték német lapok Burkhard Kiekert, az önkormányzati tulajdonban lévő Visit Berlin idegenforgalmi marketing társaság vezetőjét.

A 3,5 millió lakosú városban a szállodai férőhelyek száma 2011 végén 126 ezer volt, ami 30 ezerrel meghaladja a jóval nagyobb, több mint 8 milliós New York szállodáinak összesített befogadóképességét. A legfőbb vonzerő az, hogy “Berlin az utolsó metropolisz a nyugati világban, amely még nem alakult ki teljesen, hanem folyton változik” – mondta a szakember. A város továbbá minden mennyiségben kínál magas-, pop- és szubkultúrát világszínvonalon, elérhető áron. A szállodák sem drágák, egy ötcsillagos hotelben például már 120 euróért is lehet éjszakázni.

Tavaly a jelentősebb csoportok közül csak az olasz turisták száma csökkent, mintegy tíz százalékkal, nőtt viszont az ugyancsak válsággal küszködő Spanyolországból érkezett vendégek száma, valamint a francia turisták és a belföldiek száma.

A városban jelenleg mintegy 770 szálloda, panzió és hostel működik. A férőhelyek száma az idén várhatóan 8 ezerrel nő, ami azt mutatja, hogy a befektetők bíznak Berlinben – mondta Burkhard Kieker. További lökést adhat az ágazatnak, hogy nyáron megnyílik a Willy Brandt nemzetközi repülőtér, amely Németország több tízmillió lakosú északi, északkeleti térségének legnagyobb repülőtere lesz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink