Berkes Gyula és a Dudás testvérek kapták az idei Gundel-díjakat

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 09. 23. 19:35

Berkes Gyula, a budapesti Biarritz étterem, valamint Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd, az encsi Anyukám Mondta étterem tulajdonosai kapták az idei Gundel Károly-díjakat szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Dudás Szilárd, Berkes Gyula, Kovács László MVI-elnök és Dudás Szabolcs

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a magyar vendéglátás talán legnagyobb ikonja, Gundel Károly (1883-1956) emlékére a hazai szakmai szervezetek széles körű bevonásával alapította meg 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Berkes Gyula – Biarritz Étterem Budapest
46 éve aktív a vendéglátásban; dolgozott a Szabadság Szállóan, a budai Kis Royalban, az Országház Étteremben, majd az Aranyhordó Étteremben, 1995-től a Biarritz Étterem tulajdonosa,
Az oktatást mindig szívügyének tartotta: számos szakács és pincér tanuló kapott gyakorlati képzést irányítása alatt. A hagyományok ápolásáért és a magyar konyha népszerűsítéséért 2010-ben Európai Gasztronómiai díjat kapott. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a VIMOSZ, a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. Elismerései: Év Vendéglőse (2005.) Magyar Köztársaság bronz Érdemkeresztje (2016.)

Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – Anyukám Mondta Étterem, Encs
A testvérpár étterme, az encsi Anyukám mondta története 1995-ben kezdődött, amely fokozatosan vált ismertté az országban; ma a legjobb vidéki étteremként tartják számon. Megszállottan kutatják a minőségi olasz és magyar alapanyagokat, hogy minden vendég tökéletes élményt kapjon, magas szintű kiszolgálással ötvözve. Az olasz-magyaros konyhában Szabolcs a séf, Szilárd menedzseri feladatokat lát el. 2013-ban a Gault&Millau étteremkalauz az év legjobbjának választotta őket. 2017-ben nyílt meg 2. éttermük a Pizza, Kávé Világbéke, Miskolcon. Ezután 2020-ban Egerben megnyitották a Pizza Brumbrum Világbékét.
Mindketten elkötelezettek a szakmai utánpótlás képzésében, miközben aktívan részt vesznek vállalkozásaik működésében, folyamatos képezve magukat. Tagjai a PGA-nak, a SVÉT-nek és a Bocuse d’Or Akadémiának. Elismeréseik közül néhány: Év Vendéglőse (2017), Az év Alternatív Vendéglátóhelye a Pizza Kávé Világbéke (2019 és 2021.), a La Liste a világ ezer legjobb étterme közé választotta őket, Prima Primissima díj.

A Gundel-díj adományozása széleskörű szakmai együttműködésen alapszik: 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, valamint a Gundel Étterem és a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján a díjazottak személyéről.

Kapcsolódó cikkeink