Bemutatták az Action 2020 programot

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 26. 11:53

“Tudja-e a vállalati szféra pozitív irányba befolyásolni a negatív társadalmi és környezeti folyamatokat? Mi azt mondjuk, igen!” – jelentette ki Salgó István, az ING Bank vezetője, a vállalatvezetőket tömörítő, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet elnöke kedden Budapesten, az Action 2020 program ünnepélyes bemutatóján.

BCSDH Üzleti ebéd 2014.11.25.

Ezzel a gondolattal kezdődött a hazai vállalatvezetők számára tartott üzleti ebéd, amelynek fő témája a maga nemében egyedülálló Action 2020 program bemutatása volt, amely hazánk GDP-jének jelentős részét adó vállalatok első számú vezetőivel együtt több, mint 100 hazai tudós, kutató, civil és vállalati szakértő bevonásával készült.

BCSDH Üzleti ebéd 2014.11.25.

“Közel 20 %-os munkanélküliség a fiatalok körében, 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, hazánkban már most érezhető a 2050-re prognosztizált 2°C-os felmelegedés, folyóvizeinknek mindössze 9 %-a van jó állapotban, csupán 10% a fenntartható fogyasztók aránya. Ezek olyan tények, melyek a hosszú távon és felelősen gondolkodó vállalatokat cselekvésre kell, hogy ösztönözzék” – nyilatkozta Salgó István, a BCSDH elnöke.

BCSDH Üzleti ebéd 2014.11.25.

A kormány részéről – Nikoletti Antal, nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár méltatta a programot és a BCSDH munkáját, hisz a GDP több, mint 25%-át adó tagvállalatainak szoros együttműködése a hazai tudományos élettel a fenntarthatóság érdekében, egyedülálló.

BCSDH Üzleti ebéd 2014.11.25.

Ennek a folyamatnak a nyomán születettek meg a bemutatott Action 2020 Magyarország program célkitűzései. Az 5 kiválasztott fő terület: az Élelmezés, a Fenntartható életmód, a Foglalkoztatás, a Klímaváltozás és a Víz.

Egy évvel ezelőtt a BCSDH nem reprezentatív felmérésében a vállalatvezetők 60%-a a legnagyobb üzleti kockázatot ezen területek közül a Klímaváltozásban látta. Üzleti lehetőségként a legtöbben a Fenntartható életmódot jelölték meg.

Az eseményen megrendezett panelbeszélgetésen olyan felsővezetők vettek részt, akik aktív tagjai voltak a munkacsoportoknak.
Bujdosó Andrea, Shell Hungary Zrt.,
Gyenes András, Unilever Magyarország Kft,
Horváth Ágnes, McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.,
Jamniczky Zsolt, E.ON Hungária Zrt. ,
Michael Nixon, Nestlé Hungária Kft.
Török László, Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) magyarországi szervezete. Az 1992-ben alapított svájci központú Világtanács ma már 200 nagyvállalat elsőszámú vezetőjének koalíciója és több mint 70 országban van jelen nemzeti partnerszervezetein keresztül. A szervezet fő célja, hogy elősegítse a gazdasági szereplők körében a fenntartható fejlődés három alappillérének: a gazdasági fejlődés, az ökológiai egyensúly és a társadalmi igazságosság elveinek a vállalati gyakorlatba átültetését és alkalmazását.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet 2007-ben alakult, jelenleg 57 vállalati tagja van.

Kapcsolódó cikkeink