Bemutatkozott Brüsszelben az Erzsébet-program

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 06. 25. 10:23

Pelczné Gáll Ildikó és Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP) képviselő, valamint Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője és a program keretében Brüsszelbe látogató mintegy negyven gyerek mutatta be Brüsszelben, az Európai Parlamentben kedden a magyarországi Erzsébet-programot.

A képviselők és a szóvivő egyaránt hangsúlyozták, hogy az Erzsébet-programban eddig mintegy negyed millióan vettek részt, többek között mintegy 100 ezer gyerek, továbbá, hogy a program állami támogatás, a költségvetés terhelése nélkül valósul meg.

Pelczné rámutatott, az Erzsébet-program kiváló példa arra, hogyan lehet költségvetési források nélkül megteremteni a gazdasági alapját egy olyan programnak, amely új megközelítésen alapul, és amelynek célja az, hogy olyanok is üdülhessenek, akik rászorulók, és ezt nem engedhetnék meg maguknak. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a politikus szerint a program indulása óta mintegy hatmilliárd forintot tudott erre a célra fordítani az Erzsébet-utalványok értékesítésének pénzügyi eredményéből. Ők a profitot nem felélni akarták, vagy kivinni az országból, hanem jó célra szerették volna fordítani – jegyezte meg a fideszes EP-képviselő, aki szerint ez egy újszerű válasz egy olyan problémára, amelyre az Európai Unió “egyenmegoldásai” még nem kínálnak választ.

“Az Erzsébet-program Magyarország sikere” – jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a többi tagállamban is elterjedhet majd ez a modell.

A politikus szerint a program “kisebb akadályba ütközik”, mert az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében az Európai Bírósághoz fordult a program forrásait megteremtő étkezési és üdülési utalványokkal kapcsolatos törvényi szabályozás miatt.

A bizottság szerint sérti a szolgáltatásokról szóló irányelvet és az uniós szerződésben foglalt szolgáltatásnyújtási szabadságot az, ahogyan a magyar törvények ezt a szektort szabályozzák, hogy a korábbi piaci szereplőket kiszorítva a magyar törvény állami monopóliumot hozott létre ezen a területen. A bizottság elismeri és nem is vitatja, hogy a program szociális célokat szolgál, ahogy azt sem, hogy Magyarország miként finanszírozza a saját szociálpolitikáját, mindazonáltal e célokat Brüsszel szerint kevésbé restriktív eszközökkel is el lehetne érni, a bizottság szerint ez önmagában nem elég indok a szolgáltatás szabadságának ilyen korlátozásához.

Pelczné azt mondta, csak remélni tudja, hogy a bíróság megérti a program fő üzenetét, amit a bizottság nem értett meg, hogy a program és a szociális feladatok ellátása és azok finanszírozása tagállami hatáskör.

Járóka Lívia arról beszélt, hogy Magyarországon egy több fronton támadó szegénységellenes politika valósul ma meg, amely próbálja felkarolni a szegénységben élőket, és igyekszik életpályát kínálni nekik, amihez szerinte új szemléletű, progresszív szociális rendszer kiépítésére is szükség volt. Járóka arra is felhívta a figyelmet, hogy idén 10 olyan táborhely is megnyitotta kapuit, ahol fogyatékkal élők is üdülhetnek az Erzsébet-program keretein belül.

“Nagyon fontos, hogy ilyen nehéz időkben a magyar társadalom, a magyar társadalom különböző csoportjai is kifejezzék egymás iránti segítőkészségüket, szolidaritásukat” – fogalmazott.

Az Erzsébet-program szóvivője, Nagy Anna arról beszélt, hogy az elmúlt 20 évben Magyarországon nem volt ekkora szociális program. Kifejtette, korábban sosem nyílt arra lehetőség, hogy gyerekek 3,5 euróból, 1000-1200 forintból egy hétre elmehessenek táborozni, a táborozást sokan nem engedhették meg maguknak. Nagy Anna is megemlítette, hogy az Erzsébet-program költségvetési pénz nélkül működik, egy olyan gazdasági tevékenység profitjából, amelyet korábban magánvállalatok végeztek.

A szóvivő arra is kitért, hogy a programnak köszönhetően sok állami üdülő is megújult, korábban használaton kívüli vagy csak kevesek számára elérhető nyaralók, üdülők “keltek életre”, illetve nyíltak meg a rászorulók számára.

“Ezek az üdülők most végre azt a célt szolgálják, amit egyébként egy üdülőnek szolgálnia kell, hogy minél több ember el tudjon oda menni, és ott jól tudja magát érezni” – hangoztatta Nagy Anna, aki szerint az Erzsébet-program mérföldkő a magyarországi szociális gondolkodásban, és Európában is különlegességnek számít. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a program még évekig, vagy akár évtizedekig is folytatódhat.

Elmondta: a Brüsszelbe látogató gyerekek az elsők, akik a program keretében külföldre utazhatnak. Egy olyan pályázaton nyertek, amelyen saját településüket kellett bemutatniuk. A szóvivő szerint a gyerekek mind a 100 ezer fiatalt képviselik, akik részt vettek eddig az Erzsébet-programban. A fiatalok közül többen ezelőtt még sosem lépték át Magyarország határát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink