Befejeződött a sweeTEN 2.0 pilot program

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 11. 10. 10:22

Idén sweeTEN 2.0 elnevezéssel tovább folytatódott elkötelezett fiatal cukrászok egy csoportjának az ipartestület és a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum által közösen szervezett szakmai továbbképzése.

Cukrász logó

A képzés színhelye az ipartestület székhelyén található modern oktatókabinet volt. A tematikában szerepelt külföldi cukrász mesterkurzusa éppúgy, mint a hazai cukrászat meghatározó személyiségeinek prezentációi, gazdasági ismeretek megalapozó előadásai vagy a kommunikációs készséget fejlesztő tréningek.

A program célja volt, hogy a résztvevőkben megerősítse a hagyományok iránti tiszteletet, a szakma iránti alázatot, miközben megismerkedhetnek a modern trendekkel.

E célkitűzéshez kapcsolódott Kovács Sándor – a Gerbeaud volt főcukrásza – többnapos bemutatója, ahol a régi cukrászatok kínálatát ismerhették meg, de Giannone szicíliai mestercukrász kétnapos tanfolyama is, ahol a sziget tradicionális termékeit mutatta be.

Befejeződött a sweeTEN 2.0 pilot program - horeca

Rengeteget tanulhattak a szerencsés fiatal cukrászok

A fiatalok bepillantást nyerhettek a gazdasági ismeretek változó világába, a vállalkozásalapítással, szervezéssel összefüggő feladatokba – elméletben és gyakorlatban egyaránt. Üzemlátogatáson voltak a Hisztéria cukrászda termelőüzemében, ahol a korszerű gyártási technológiák mellett a fagylaltkészítés rejtelmeibe is betekinthettek.
A fenntartható fejlődés innovatív cukrászati szempontjaival a Horváth cukrászdában ismerkedhettek. A termelőüzemben a hűtők, vitrinek generátorai egy külön helyiségben vannak elhelyezve, és a gépek működése közben keletkezett hőt melegvíz és fűtés előállítására használja fel, lényegesen csökkentve a rezsiköltségeket és az áramfogyasztást.

Mészáros Gábor előadásában a Grazban működő Mészáros Macaron & Dessert Boutique-ot és annak alapítási, gazdasági hátterét ismerhették meg.

A modern sütemények, tányérdesszertek, bonbonok világába kalauzolta el őket Kemény Andrásné, Jakabfi Dávid, Veszely Attila és Fehér Judit. Speciális kurzus volt a macaron (Varga Ádám), cukrászati artisztika (Kovács János), fagylaltkészítés (Szücs Árpád) és a mentes sütemények prezentációs előadása.

A csoport vegyes összetétele különösen nehéz helyzet elé állította a pszichológiai tréning levezetőjét. A nehézséget az okozta, hogy más egy iskolapadban ülő és más egy már munkahelyen dolgozó fiatal kommunikációs készsége, vagy egy alakulófélben lévő vagy már kialakult önazonosság értelmezése, az önértékelés. Ezért egy hangsúlyeltolással előtérbe került a csapatban gondolkodás. Lehetőséget kaptak arra, hogy a szinergiahatást megtapasztalva kooperatív szemléletet sajátítsanak el.

A program lezárásaként az Ipartestület székházában mutatkozott be az elnökségnek a sweeTEN 2.0 csapat. Vojtek Éva programvezető összefoglalója után a résztvevők személyes tapasztalataikról, élményeikről beszéltek, majd Erdélyi Balázs szakmai elnök és Selmeczi László társelnök átadta az okleveleket és a sweeTEN felirattal díszített cukrászkabátokat. //

 

Kapcsolódó cikkeink