Befagyott az agrártermékek értékesítése

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 30. 00:01

Áll az agrártermények piaca, a felvásárlási ár pedig igen alacsony. Hasonló a helyzet a gyümölcsöknél is. A gazdáknak már műtrágyára sincs pénzük.

A napraforgót azokon a helyeken, ahol időben elvetették, már betakarították Szolnok megyében. A meleg, száraz idő miatt kukoricából raktárra érett, teljesen megszáradt szemes terményt tudtak betakarítani a gazdák. A napraforgónál hektáronként két és fél tonna alatt várható az átlagtermés. A kukorica sem kiemelkedő, 4-5 tonna között alakul a termésátlag – tájékoztatta a Szoljon.hu-t Gombár Mihály, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója.
Továbbra is komoly probléma, hogy sok repce, búza és árpa áll még bent a raktárakban, ha pedig sikerül is túladni valamennyi terményen, csak nyomott áron akad rá vevő. A napraforgónál a szerződött mennyiségen felül a kínálati ár a 10-15 évvel ezelőttinek felel meg, tonnánként 50 ezer forint. A kukoricánál már tonnánkénti 20 ezer forint alatti árkínálattal éltek a kereskedők.
Emellett az is gondot jelent, hogy rendkívül száraz a talaj. Hiába vetettek 25 ezer hektáron repcét, kérdés, hogy mi lesz belőle. Vetik az őszi árpát is, de nagyon nehéz a talajmunka – olyan nagy energiafelhasználással jár, hogy a gazdák inkább kivárnak.
A szőlőnél, gyümölcsnél is áll az értékesítés. Kereslet nincs, a szőlőt nagyon alacsony áron veszik. Műtrágyából kínálati piac van, ám erre nincs pénzük a termelőknek – írja az Origo.Kapcsolódó cikkeink