Lassan drágul a marhahús

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 08. 30. 11:50

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági- és élelmiszeriparitermék-piacainak tendenciáit. 
A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai­ból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

Alegutóbbi piaci jelentésből kiderül, hogy az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) jelentése szerint az USA-ban az egy évvel korábbinál 3,3 százalékkal volt magasabb az étkezési tojás kibocsátása 2017 májusában, amihez egyaránt hozzájárult a tojótyúkok számának és a tyúktojás mennyiségének a bővülése. Az Európai Bizottság adatai szerint az Unióban az étkezési tojás kilónkénti csomagolóhelyi ára 1,16 euró volt 2017 27. hetében, ami 12 százalékos növekedést jelentett az egy esztendővel korábbihoz képest. Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára (23,11 forint/darab) 24 százalékkal nőtt 2017 28. hetében az előző év ugyanezen hetének átlagárához viszonyítva.


***

Magyarországon a fiatal bika, meleg súlyban mért, kilónkénti termelői ára 787 forint volt 2017 júniusában, négy százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. Ugyanekkor a vágótehén ára 14 százalékkal, a vágóüszőé 32 százalékkal emelkedett. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára csaknem három százalékkal nőtt 2017 júniusában az egy évvel korábbihoz képest.

***

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 90,95 forint/kilogramm volt 2017 júniusában, és 38 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyers tej kiviteli ára 102,02 forint/kilogramm volt 2017 júniusában, az előző havit 12 százalékkal, az előző év azonos hónapját 61 százalékkal haladta meg. A kiviteli ár 12 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál.

***

Magyarországon a kajszi termése 10–27 ezer tonna között mozgott az elmúlt öt évben. A kajszi a kiemelt nemzeti értéktárban szereplő gyümölcs, emellett uniós földrajzi védelemmel is rendelkezik. A kajszi idei szezonja korábban kezdődött, és a szokásosnál hamarabb fejeződött be. Ehhez hozzájárul, hogy a hosszas nyári forróság közben az erős esőzések és viharok országszerte jelentős károkat okoztak. Magyarország nettó exportőr a friss kajszi tekintetében, a fő felvevőpiacok Ausztria és Németország voltak az elmúlt években. Az idei év első négy hónapjában a kajszi behozatala 94,8 tonnáról 4,5 tonnára esett az egy esztendővel korábbihoz képest. //

Kapcsolódó cikkeink