Bede Róbert több hal fogyasztására buzdítja a magyarokat
Az uniós átlagnál jóval kevesebb halat eszünk, pedig kiváló élelmiszer, az egyik legegészségesebbnek tartott étrend, a mediterrán diéta alapját is képezi. Van bennünk félelem a szálkás balatoni halak kapcsán, holott megfelelő irdalás, időzített sózás, valamint egy kevés citrom, némi zöldfűszer, vaj és olaj segítségével bárki készíthet otthon is ízletes és egészséges halételeket – hívja fel a figyelmet Bede Róbert, mesterszakács, a TV Paprika séfje a július 26-i balatoni halak napja kapcsán. Bár a balatoni halakat sokan a nyaraláshoz kötik, valójában egész évben ott lenne a helyük a konyhában.
A Balaton élővíz, élő kultúra, élő gasztronómia
Idén már 21. alkalommal ünnepeljük a balatoni halak napját július végén, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország legnagyobb természetes vizére. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet 34 különböző halfajt és közel 8500 egyedet tart számon*. A legismertebb balatoni halaink közé tartozik a ponty, a keszeg, a garda, a harcsa és a fogassüllő.
Bede Róbert, a TV Paprika Tájak, ízek, hagyományok és a Kerti konyha című műsorok házigazdája évek óta a hazai alapanyagok lelkes népszerűsítője. A július 26-i balatoni halak napja alkalmából arra buzdít mindenkit, hogy fogyasszon több halat, mert a hal kiváló fehérjeforrás, egészséges, könnyen emészthető és változatosan elkészíthető. Ráadásul, ha több balatoni halat eszünk, akkor több helyi, természetes alapanyagot építünk be az étrendünkbe.
„A szálkáktól nem félni kell, hanem jól kell elkészíteni a halat. A megfelelő irdalást pár alkalom után el lehet sajátítani és van olyan balatoni hal is, aminek a szálkáját sütés után akár el is ropogtathatjuk”
– mondja Bede Róbert, aki szerint nem kell túlgondolni a recepteket. Elég néhány friss zöldfűszer – petrezselyem, lestyán vagy bazsalikom –, pár szelet citrom, só, és máris kész egy finom fogás.
Egyszerűen, de jól: így készül Bede Róbert szerint az igazán finom hal
A mesterszakács néhány kulcslépésre hívja fel a figyelmet, amivel bárki tökéletes halételt készíthet:
- Sütés előtt fél órával érdemes besózni a halszeleteket, hogy ne essenek szét és az ízük is jobban érvényesüljön.
- Ne szeleteljük túl vékonyra a halat, legalább 1 cm vastagságú szeletek maradjanak.
- Melegítsünk óvatosan vajat, majd a habját távolítsuk el, így tiszta zsiradékot kapunk.
- Ehhez adjunk kevés olajat, és ebben süssük körbe a halat serpenyőben.
- Végül tegyük 4–6 percre előmelegített sütőbe, akár citromkarikákkal lefóliázva.
„A balatoni halak nemcsak a nyaralás hangulatát idézik meg, hanem igazi értéket képviselnek a tányéron egész évben” – emeli ki Bede Róbert.
Kapcsolódó cikkeink
A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >Új támogatások segítik a hazai halgazdálkodás és akvakultúra fejlesztését
Két új pályázati felhívás összesen több mint 8 milliárd forint…
Tovább olvasom >MOHOSZ: a magyarországi vizek fogási rangsorában a Balaton az első
A Balatonból tavaly 633 tonna halat fogtak ki a horgászok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity felmérés: A befektetők dacolnak az általános bizonytalansággal
A globális rendszerek átrendeződésével a befektetőknek olyan környezetben kell eligazodniuk,…
Tovább olvasom >Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >