Bede Róbert több hal fogyasztására buzdítja a magyarokat
Az uniós átlagnál jóval kevesebb halat eszünk, pedig kiváló élelmiszer, az egyik legegészségesebbnek tartott étrend, a mediterrán diéta alapját is képezi. Van bennünk félelem a szálkás balatoni halak kapcsán, holott megfelelő irdalás, időzített sózás, valamint egy kevés citrom, némi zöldfűszer, vaj és olaj segítségével bárki készíthet otthon is ízletes és egészséges halételeket – hívja fel a figyelmet Bede Róbert, mesterszakács, a TV Paprika séfje a július 26-i balatoni halak napja kapcsán. Bár a balatoni halakat sokan a nyaraláshoz kötik, valójában egész évben ott lenne a helyük a konyhában.
A Balaton élővíz, élő kultúra, élő gasztronómia
Idén már 21. alkalommal ünnepeljük a balatoni halak napját július végén, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország legnagyobb természetes vizére. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet 34 különböző halfajt és közel 8500 egyedet tart számon*. A legismertebb balatoni halaink közé tartozik a ponty, a keszeg, a garda, a harcsa és a fogassüllő.
Bede Róbert, a TV Paprika Tájak, ízek, hagyományok és a Kerti konyha című műsorok házigazdája évek óta a hazai alapanyagok lelkes népszerűsítője. A július 26-i balatoni halak napja alkalmából arra buzdít mindenkit, hogy fogyasszon több halat, mert a hal kiváló fehérjeforrás, egészséges, könnyen emészthető és változatosan elkészíthető. Ráadásul, ha több balatoni halat eszünk, akkor több helyi, természetes alapanyagot építünk be az étrendünkbe.
„A szálkáktól nem félni kell, hanem jól kell elkészíteni a halat. A megfelelő irdalást pár alkalom után el lehet sajátítani és van olyan balatoni hal is, aminek a szálkáját sütés után akár el is ropogtathatjuk”
– mondja Bede Róbert, aki szerint nem kell túlgondolni a recepteket. Elég néhány friss zöldfűszer – petrezselyem, lestyán vagy bazsalikom –, pár szelet citrom, só, és máris kész egy finom fogás.
Egyszerűen, de jól: így készül Bede Róbert szerint az igazán finom hal
A mesterszakács néhány kulcslépésre hívja fel a figyelmet, amivel bárki tökéletes halételt készíthet:
- Sütés előtt fél órával érdemes besózni a halszeleteket, hogy ne essenek szét és az ízük is jobban érvényesüljön.
- Ne szeleteljük túl vékonyra a halat, legalább 1 cm vastagságú szeletek maradjanak.
- Melegítsünk óvatosan vajat, majd a habját távolítsuk el, így tiszta zsiradékot kapunk.
- Ehhez adjunk kevés olajat, és ebben süssük körbe a halat serpenyőben.
- Végül tegyük 4–6 percre előmelegített sütőbe, akár citromkarikákkal lefóliázva.
„A balatoni halak nemcsak a nyaralás hangulatát idézik meg, hanem igazi értéket képviselnek a tányéron egész évben” – emeli ki Bede Róbert.
Kapcsolódó cikkeink
Új támogatások segítik a hazai halgazdálkodás és akvakultúra fejlesztését
Két új pályázati felhívás összesen több mint 8 milliárd forint…
Tovább olvasom >MOHOSZ: a magyarországi vizek fogási rangsorában a Balaton az első
A Balatonból tavaly 633 tonna halat fogtak ki a horgászok,…
Tovább olvasom >Ez volt a 2024. év a horgászat és a halgazdálkodás világában
Hatodik alkalommal készült el a horgászvizek egységes éves horgász jelenléti,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >Préda Máté a DODO új magyarországi vezetője
Az utolsó kilométeres, okoslogisztikai szolgáltatásokat kínáló DODO Préda Mátét bízta…
Tovább olvasom >