Baromfistop lett a szalmonellás húsbotrány eredménye

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 26. 11:33

A szalmonellás húsbotrány végül odavezetett, hogy az Európai Unió élelmiszerhigiéniai okokra hivatkozva megtiltotta 20 brazil húsfeldolgozónak – amelyek túlnyomórészt baromfival foglalkoznak -, hogy a közösség piacára lépjenek – olvasható az agrarszektor.hu-n. Az intézkedés a nyilvánosságra hozatalt követő 15. napon lép életbe. Blairo Maggi brazil mezőgazdasági miniszter felháborodással fogadta a hírt. Kereskedelmi háborúról beszélt, és bejelentette, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordul az ügyben. Szerinte az unió csak azért hivatkozik az élelmiszerhigiéniára, mert ki akarja szorítani a brazil húsárut a piacáról.

A miniszter a szalmonella-problémát elhanyagolhatónak nevezte annak ellenére, hogy az EU a botrány kirobbanása óta minden egyes brazil tételt ellenőrzött, és továbbra is minden ötödik szállítmány hibásnak bizonyult. A brazilok arra hivatkoznak, hogy a baromfihúst nem szokás nyersen megenni, márpedig a hőkezelés elpusztítja a kórokozót. A legutóbbi húsbotrány egy évvel ezelőtt robbant ki Brazíliában, az unió azóta fokozottan figyeli a dél-amerikai országból érkező árut. Március elején már felvetette Brüsszel, hogy egyes húsfeldolgozókból nem fogad Európa terméket, ezt megelőzendő maga Brazília vonta vissza gyorsan 10 üzem exportengedélyét. Az ok élelmiszerhigiéniai probléma volt. Csakhogy a múlt héten szinte kivétel nélkül feloldották ezeket a kiviteli korlátozásokat, erre érkezett meg Európa válasza: 20 brazil üzem kitiltása.

Fékezi a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a brazil húsbotrányFékezi a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a brazil húsbotrányEgyébként az EU messze nem a legfontosabb baromfipiaca Brazíliának. A dél-amerikai szárnyas szektor elsősorban a Közel-Keletre és Ázsiára koncentrál, ahol a botránytól hangos 2017-es évben sem csökkent a vásárlási kedv. A brazilok által forgalmazott 6,72 millió tonna szárnyasból mindössze 400 ezer tonna jutott az Európai Unióba. Uniós szemszögből nézve azonban nagyon is fontos partner Brazília: a teljes baromfiexportunk fele innen származik. A dél-amerikai országokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon a szektor éppen ezért kiemelt fontossággal bír. Az unió nyomásgyakorlásának tehát politikai üzenete is van. (agrarszektor.hu, Gönczi Krisztina)

Kapcsolódó cikkeink