Baromfi szalmonella: 2010. decembertől kétséges a magyar csirkék forgalomba hozatala

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 17. 00:02

Dr Kern József kutató vegyész, a Diagon-csoport vezetője és Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke a jelentős mértékben szalmonellás hazai baromfiállományra és az egy év múlva életbe lépő uniós kötelezettségekre hívta fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatót megelőzően egy nyilvános laboratóriumi vizsgálatra is sor került: tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből a Diagon új, a hagyományos 4-5 napos teszteknél sokkal gyorsabb (két órás) tesztelési eljárásával 7 állatban mutatták ki a szalmonella jelenlétét.
Bárány László szerint Magyarország jelentős késésben van az Európai Unió más tagállamaihoz képest: míg a legtöbb uniós országban a baromfiállomány 5-25%-át érinti a szalmonella, addig a vonatkozó felmérések szerint Magyarországon a csirkék többsége szalmonellás lehet. 2010. december 12-től azonban az Európai Unióban kizárólag olyan csirkehúst lehet forgalmazni, amelyben semmilyen szalmonella-baktérium nem mutatható ki, ezt írja elő számunkra is a 160/2003/EK rendelet.
Fontos továbbá  a Képzési Program beindítása. Oktatási központok kialakításával, az FVM anyagi támogatásával indították el azt a képzési programot, amely során a szalmonella mentesítésével kapcsolatos információkat képzés keretében átadják a baromfitenyésztőknek.Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek