Bankkártya-használatra ösztönöz a Tesco

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 25. 00:01

A pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében a Tesco 20 áruházában egyes pénztáraknál csak bankkártyával lehet fizetni, amire figyelmeztető táblák és hostessek hívják fel a vásárlók figyelmét.

Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak kommunikációs vezetője elmondta, hogy november elején indult az év végéig tartó – a MasterCarddal közös – promóció, melynek célja a bankkártyás fizetés ösztönzése és a készpénzforgalom csökkentése. Ezért novemberben és decemberben üzletenként két kijelölt pénztárnál kizárólag kártyával lehet fizetni. Arról, hogy januártól maradnak-e a kártyás kasszák, majd a tapasztalatok fényében később születik döntés.
Hazánkban körülbelül 9 millió bankkártya van forgalomban (mivel sokan több kártyával is rendelkeznek, ezért nem lehet kijelenteni, hogy majdnem minden magyar állampolgárnak van kártyája). Egy plasztikkal átlagosan 11 naponta hajtunk végre valamilyen tranzakciót, ami elmarad a nyugat-európai átlagtól.
A kártyákkal szembeni bizalmatlanság az évek során fokozatosan enyhült, de a gyakorlatlan kártyabirtokosok miatt máig szükségesek a Tesco lépéséhez hasonló intézkedések. A bankkártya-üzletág akkor képes tovább fejlődni, ha a kártyaelfogadó helyek, a kártyabirtokosok és a fizetési mód iránt tanúsított bizalom egyaránt növekszik.
Az áruházak bejáratánál egy – hipermarketekben akár több – készpénzkiadó automatát is találni, ami a vásárlók egy részét még mindig arra sarkallja, hogy készpénzt vegyenek fel és abból fizessék ki a vásárlásaikat. Ez amellett, hogy költségesebb, mint a bankkártyás fizetés, még időigényesebb is – írja a Penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink