Balatoni korona: százmilliós kibocsátást terveznek másfél év alatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 02. 10:40

Március 22-én hozzák forgalomba a Balatoni koronát, a kibocsátó Balatoni Korona Zrt. egy-másfél év alatt háromszáz elfogadóhellyel és százmilliós kibocsátással számol – mondta Leitold László, a cég vezérigazgatója, a Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek szerdán a helyi pénz első elfogadóhelyén, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkban.

Az állatkert Veszprém és a térség egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, ezért lett az első elfogadóhely – mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere a szerződés aláírását követően.
Hozzátette, hogy március 22-én a város összes intézménye elfogadóhellyé válik, s ez az összes, az együttműködést korábban aláíró település esetében – Balatonalmádi, Balatonfüred, Várpalota, Nemesvámos, Litér és Tihany – igaz.

A Balatoni koronával fizetők kedvezményeket vehetnek igénybe, így várhatóan sok turista használja majd fel strandon, étteremben, kulturális-történelmi nevezetességek belépőinek megvásárlásához a helyi pénzt – mondta Leitold László.

A szakember korábban jelezte, hogy mivel a pénzkibocsátás monopóliuma a Magyar Nemzeti Banké, így a helyi pénz tulajdonképpen készpénzt helyettesítő utalvány. A helyi pénz forintfedezetét elhelyezik egy bankban, hogy az utalvány átváltható legyen forintra.

A helyi pénztől általában azt várják, hogy az adott térségben plusz forrást, likviditást biztosítson a pénzforgalomban résztvevők számára. A sikeres kibocsátáshoz, forgalomba hozatalhoz kellő számú céget, önkormányzatot kell találni, és szintén kellő számú vállalkozást ahhoz, amely ezt fizetőeszközként elfogadja. Sopronban 2010 áprilisa óta működik helyi pénz, a kékfrank, amelynek használata esetén az elfogadóhelyek egy része 5-15 százalékos kedvezményt ad a vásárlóknak, forintra való visszaváltása esetén pedig 2 százalék plusz áfa jutalékot vonnak le a névértékéből. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink