Bajban az agráróriás – Cseh vásárló Bábolnán

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 03. 00:01

Komoly pénzügyi gondokkal küzd az egyik legnagyobb hazai agrárcég, a bábolnai IKR Zrt. A társaságban részesedést vásárol a cseh Agrofert csoport egyik tagja.

 A társaság nem tud megegyezni a bankokkal, jelentős – állítólag kb. 40 milliárd forintos – hitelállományának átütemezéséről.
Szaxon Attila, a társaság tulajdonos vezérigazgatója szerint az IKR Zrt.-nek megközelítőleg négy-öt milliárd forintnyi, külső forrásra lenne szüksége, amiért cserébe a szakmai befektető a cég kisebbségi részvénycsomagját kaphatná meg.
A Magyar Nemzet úgy tudja, az IKR már megegyezett az Agrofert cégcsoporttal, amelynek fő tulajdonosa a cseh olajmágnásként emlegetett Andrej Babis. Eszerint az Agrofert egyik csoporttagja, a műtrágyagyártó Duslo szerezné meg az IKR 30 százalékát, később pedig tőkeemeléssel vásárolna további 15 százalékos részesedést.
A lap információi szerint a másik komoly érdeklődő, a takarmánykereskedő Cargill már elállt az üzlettől, ahogyan az agrárpiacon is tevékeny Csányi Sándor OTP-vezér is nemet mondott a megkeresésre.

Kapcsolódó cikkeink