Bajban a vendéglátás: rövidülnek az étlapok, jönnek az olcsó alapanyagok, és meleg se mindenhol lesz
Akik túlélnek, azok nagyon komoly intézkedésekre kényszerülnek az élelmiszerinfláció és a rezsiválság együttes hatása miatt. Mint a Pénzcentrum által végzett felmérésből kiderült, a vidéki éttermek sokkal nehezebb helyzetben vannak mint a fővárosiak, hiszen ott a turista „ritka, mint a fehér holló”, ezért a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás eltörölését szeretnék többen is.
Sokan néznek olcsóbb beszállító után, ami maga után vonja a minőségi alapanyagok eltűnését, gyorsabban elkészülő, kevésbé energiaigényes fogások maradnak csak az étlapon, a különleges, bonyolultabb ételek eltűnnek, és persze hidegebb lesz télen fogyasztótérben. A Pénzcentrumnak korábban nyilatkozó étteremlánc-tulajdonos elmondása szerint az utóbbi időben a rezsijük 300-400 százalékkal, alapanyagáraik 100-150 százalékkal emelkedtek, a munkaerőköltségek pedig megduplázódtak. De január elsején indul a kötelező adatszolgáltatás, ami újabb terheket ró a vállalkozásokra. És akkor a kötelező adatszolgáltatás bevezetéséről, vagy az olyan tételek drágulásáról, mint a csomagolóanyag, még nem is beszéltünk.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint állami segítség nélkül nem tudnak túlélni a vendéglátóhelyek. Kovács László elmondása alapján nincs olyan üzleti modell, amellyel a tízszeres gázáremelkedést ki lehetne küszöbölni. Az állami segítség eddig annyiban merül ki, hogy a kormány plusz adót vet ki azokra a Szép-kártyákra, amelyeket nem használnak fel időben – erről néhány nappal ezelőtt jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet. A kártyatulajdonosok így kapnak némi ösztönzést arra, hogy költsenek, ám ez a szakmai szervezetek szerint nagyon kevés.
Az energiaárak emelkedése ellehetetleníti a vállalkozást. Ezek a tarifák nem kigazdálkodhatóak, és itt vidéken nem lehet olyan árszabást gyakorolni, nincs turista, nincs kereslet ilyen árú szolgáltatásra
– írta az egyik vidéki vállalkozó a Pénzcentrumnak.
Változtatni szinte mindenki kénytelen: legtöbben a napelemet illetve a fűtésre is alkalmas klímát említették meg a terveik között, de aki bérli a helyiséget, annak egyeztetnie kell előbb a tulajdonossal, és nyilván a költségek őt terhelik, még ha egy idő múlva ott is hagyja a helyet. Szóba jöhet még a gázról villanyra való átállást, illetve a nyitvatartási idő csökkentése is. Megemlítették még többen, hogy kénytelenek lesznek elbocsátani az alkalmazottak egy részét, a fizetésüket befagyasztják, illetve az árrést, azaz a nyereséget úgy néz ki, mindenki kénytelen lesz szűkíteni. Ezen felül sok helyen alacsonyabb hőmérséklet lesz a fogyasztótérben, az energiaigényes és mellőzhető eszközök használatát kerülni fogják, munkafolyamatokat pedig optimalizálják.
Kapcsolódó cikkeink
AM: megvannak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első eredményei
Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme 2024 téli ünnepi időszakában…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >Egyre többen választják az éttermi karácsonyi menüt
Az ünnepi időszak közeledtével sokan döntenek úgy, hogy az idei…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: a kormány teljesítette vállalását, 2024-ben 3,7 százalékra mérséklődött az infláció, ami 2025- ben még tovább, 3,2 százalékra csökken
A kormány teljesítette vállalását, 2023-ban letörte, 2024-ben pedig alacsony szinten…
Tovább olvasom >KSH: decemberben 4,6 százalékkal, 2024-ben átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az árak az előző évi azonos időszaki értékeket
2024. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >A Shell Hungary felmérése új trendeket mutat a digitális vásárlás terén
Az okostelefonok mindennapi életünk szerves részévé váltak, a Shell Hungary…
Tovább olvasom >