Az USA-ban új szabályozást kapott az „egészséges” jelző használata az élelmiszereken
Az FDA új irányelveket adott ki az „egészséges” jelző élelmiszereken történő feltüntetéséhez, amely a különböző termék-kategóriákhoz rendelt tápanyagprofilokon alapul. Az elv az, hogy minél több olyan élelmiszereken szerepelhessen ez a jelző, amelyek elősegítik a jelenlegi amerikai táplálkozási ajánlásokban szereplő egészséges étrend megvalósítását. Az irányelv emellett az állítás használatát egyes tápanyagok korlátozott mennyiségéhez is kötik, beleértve a hozzáadott cukrokat, a sót és a telített zsírokat.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/09/anna-pelzer-IGfIGP5ONV0-unsplash.jpg)
Szigorodnak és egységessé válnak a címkék
Az új irányelv alapján ahhoz, hogy valamit egészségesnek lehessen nevezni, tartalmaznia kell egy adag, az amerikai táplálkozási ajánlásokban szereplő gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, tejterméket vagy fehérjét. A nyers gyümölcsök és zöldségek automatikusan viselhetik ezt az állítást. A feldolgozott termékeknek pedig egyes tápanyagok (cukor, nátrium, telített zsír) tekintetében meg kell felelniük a napi ajánlott bevitel százalékban kifejezett határértékeknek ahhoz, hogy az „egészséges” állítás szerepeltethető legyen rajtuk. A nátrium esetében például ez a határérték adagonként a napi bevitel legfeljebb 10 százaléka lehet (230 mikrogramm/adag).
Az egészséges jelző használatát először 1994-ben szabályozták az USA-ban, és akkoriban elsősorban az élelmiszerek zsírtartalma volt a figyelem középpontjában. A most kiadott, új szabályok naprakésszé teszik a korábbi előírásokat abban a tekintetben, hogy jobban figyelembe veszik azt, hogy a különféle élelmiszer-csoportokban megtalálható tápanyagok milyen mértékben járulnak hozzá és adnak ki együtt egy egészséges táplálkozási mintázatot. Az „egészséges” állítás mögött álló új definíció a legfrissebb táplálkozástudományi eredményeken alapul és lehetővé teszi, hogy az eddigieknél több olyan élelmiszeren is fel lehessen tüntetni ezt a jelzőt, amelyen pl. a zsírtartalmuk miatt eddig nem lehetett (magvak, magas zsírtartalmú halak, bizonyos olajok), és amelyek ugyanakkor a részét képezhetik az egészséges táplálkozásnak, valamint a táplálkozási ajánlásokban is szerepelnek.
Az amerikai hatóságok tervezik egy olyan frontoldali szimbólum megalkotását is, ami még egyszerűbbé teszi majd a fogyasztók számára az egészséges étrendbe illeszthető termékek gyors kiválasztását.
Kapcsolódó cikkeink
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak júniusban
Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben emelkedett az amerikai termelőiár-index…
Tovább olvasom >Már szinte csak akciós élelmiszereket vesznek az amerikaiak
Az amerikai fogyasztók számára a gazdasági helyzet egyre több kihívást…
Tovább olvasom >Áprilisban stagnált az Egyesült Államokban személyes fogyasztási árindex
Áprilisban már a harmadik hónapja 2,8 százalékon stagnált a személyes…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >