Az USA-ban is drágább lesz az alma, pedig jó termésre számítanak a termesztők

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 18. 22:36

Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb almatermelője Kína mögött, és körülbelül 200 egyedi almafajtát termeszt.

Az USDA almatermelési becslése a 2022-es almaszezonra 10,1 milliárd font, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. (Fotó: Pixabay)

Az Amerikai Almatermelők Egyesülete szerint az Egyesült Államokban a 10 legjobb fajta a Red Delicious, a Gala, a Granny Smith, a Fuji, a Golden Delicious, a Honey Crisp, a McIntosh, a Rome, a Cripps, a Pink/Pink Lady és az Empire. Az Egyesült Államokban több mint ötezer almatermelő van, akik évente átlagosan 240 millió láda almát termelnek körülbelül 322 ezer hektáros földterületen.

Kevesebb lesz az alma szinte mindenütt

New Yorkban a termelők rekordközeli hozamra számítanak az enyhe tél után, amelyet optimális termesztési feltételek követtek. A washingtoni termést 2022-ben esős és fagyos tavasz sújtotta a hozam várhatóan 4 százalékkal csökken a tavalyi, már akkor is a szokásosnál alacsonyabb terméshez képest.A washingtoni Állami Fagyümölcs Szövetség (WSTFA) szerint a teljes termés az előrejelzések szerint 108,7 millió standard negyven kilós doboz friss almát jelent majd, szemben a tavalyi szezonban elért 122,3 millió dobozzal. Washington almatermése létfontosságú az állam gazdasága számára. 2021-ben június végén és július elején rekordot döntő hőhullám megakasztotta a gyümölcsfák növekedését a régióban. Míg a tavalyi almatermés nagyjából megegyezett a 2020-as 122 millió ládás betakarítással, mindkét betakarítás jóval elmaradt a 2019-es országos 134,5 millió ládányi betakarítástól.

Egy államban javul a hozam

Michiganben a termelés várhatóan 68 százalékkal fog emelkedni a tavalyi termés után, amelyet a fagy tönkretett. A jelentés szerint a termelők 2016 óta a legjobb hozamra számítanak, és sok fajtát várhatóan a tervezettnél korábban szüretelnek. Mivel az almatermelők többsége magasabb árakat szorgalmaz, a termelők és a csomagolók költségei megugrottak, és az árak ebben az almaszezonban várhatóan erősebbek lesznek.

A WSTFA szerint a Cosmic Crisp almafajta a termés 4,6 százalékát teszi ki, szemben a tavalyi 3,2 százalékkal. A gála 20 százalékkal vezeti a termelést, a Red Delicious és a Honeycrisp egyaránt 14 százalékot prognosztizál, őt követi a Granny Smith 13,4 százalékkal, a Fuji pedig a teljes termelés 12,7 százalékával.

freshfruitportal

Kapcsolódó cikkeink