Az uniós tagállamok elismerik a magyar biomassza kezdeményezést

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 06. 05. 11:05

Az uniós tagállamok többsége és az Európai Bizottság is elismerte a magyar javaslatra útjára indított Bioeast kezdeményezés jelentőségét a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza alapú gazdaság támogatásában – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az uniós mezőgazdasági miniszterek informális tanácskozásán, Bukarestben.

Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntartható mezőgazdasági termelésben a biomassza alapú gazdálkodás egyre nagyobb szerepet fog betölteni. Magyarország alapvető érdeke, hogy kiaknázza az ebben rejlő lehetőségeket. Kelet-Közép-Európa – így Magyarország is – biomasszában gazdag terület, ennek a kapacitásnak nagy része azonban még mindig kevéssé hasznosított – emlékeztetett a miniszter.
A magyar javaslatra útjára indított – és 11 térségbeli tagállam által támogatott – Bioeast kezdeményezés olyan eszköz, amelyen keresztül a kelet-közép-európai tagállamok fokozhatják teljesítményüket és jelentős uniós kutatás-fejlesztési forrásokhoz juthatnak a mezőgazdaságban – tette hozzá.
A miniszter kiemelte, a kezdeményezés keretében össze kell gyűjteni a jó példákat és létre kell hozni egy kölcsönös tanulási folyamatot, amely segíti az érdekelt feleket, hogy helyi szinten sikeresek legyenek. Csak jó példákkal és a legjobb gyakorlatok megosztásával lehet hozzásegíteni gazdálkodókat a biomassza alapú gazdaság nyújtotta megoldások értékének felismeréséhez annak érdekében, hogy hajlandóak is legyenek befektetni hatékonyabb vállalkozásokba – idézte a minisztert közleményében az AM.
Számos jó példa van az együttműködésekre, a termelői szövetkezésekre, vagy regionális együttműködésekre, amelyek befektethetnek olyan helyi biomassza felhasználó kapacitásokba, amelyek helyben teremtenek értéket és helyi szinten hasznosítják a kutatási eredményeket és innovatív megoldásokat – hangsúlyozta Nagy István. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink