Az új pálinkát ünneplik a szatmári Tarpán

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 23. 11:11

Az új gyümölcspárlatok ünnepélyes bemutatásával, kirakodóvásárral, gasztronómiai különlegességekkel, tájjellegű ételek kóstoltatásával és kulturális programmal várták az érdeklődőket a 13. Szatmár-Beregi Szilvanapokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán szombaton.

palinka

Az esemény délelőtti megnyitóján Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédében hangsúlyozta, Tarpa magában hordozza a szilva, valamint az abból készült lekvár és pálinka kultúráját.

Tarpa láttatja az ide érkezőkkel Bajcsy-Zsilinszky Endre, Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc és Esze Tamás örökségét, ez pedig összeköt bennünket – fogalmazott a politikus.

A szilvanapok programsorozata nem hivatalosan már csütörtökön elkezdődött, ekkor a pálinka lovagrend tagjai zsűrizték a versenyre benevezett idei bér- és saját főzetű gyümölcspárlatokat. A hattagú zsűri mintegy hatvan párlat ízét, illatát és tisztaságát értékelte három kategóriában, a verseny eredményét a szombat délutáni ünnepi ceremónián hirdetik ki.

A művelődési ház kertjében megrendezett hagyományőrző programon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a szilvalekvárfőzés rejtelmeibe, megkóstolhatják a beregi és a szatmári vidék jellegzetes ételeit, a közönséget a nap folyamán zenei fellépők szórakoztatják. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink