Az otthonápolási termékek fejlesztését célzó projektben vesz rész Magyarország

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 28. 11:02

Az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését célzó (HoCare) projektben vesz rész Magyarország, a program az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg.

vernyomas

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) – amely Magyarországot képviseli a projektben konzorciumi tagként – MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatása szerint a HoCare projekt kimondottam az otthonápolási termékek és szolgáltatások innovatív fejlesztését célozza az ugynevezett “Quadruple Helix” modellben, amely négy érintett oldal – a közszféra, az üzleti-ipari szféra, az akadémiai-egyetemi-kutató szféra és a betegek, családtagjaik és a munkahelyek, illetve az egészségügyi intézmények és dolgozók – együttműködésével valósul meg.
A projekt – amely az elöregedő lakosság problémáira koncentrál – időtartama négy év (2016 április-2020 márciusig), és Magyarországon kívül nyolc európai ország – Ciprus, Portugália, Csehország, Litvánia, Románia, Szlovénia, Bulgária – vesz benne részt.
A közlés szerint a Budapesten rendezett második tematikus workshopon áttekintették, hogy az otthonápolási szektor teljes “értékláncában” milyen mértékben figyelhető meg az abban résztvevők (felhasználók, üzleti szféra, kutatók és egyetemek, valamint a közszféra) tudatos innovációs együttműködése, a kielégítetlen igények feltárása, különös hangsúllyal a közszféra fejlesztési céljaihoz kapcsolódó és igényeire választ találó új megoldások létrehozásának és bevezetésének eredményesebb és fenntarthatóbb, valamint hatékonyabb támogatása.
A konferencián rövid előadásokon mutatták be a területen folyó kutatásokat, támogatott innovációkat és jó gyakorlatokat. Az egyes projektek átültethetőségének lehetséges módjait, az operatív programok irányítási és stratégiai fókuszát különböző interaktív munkacsoportokban vitatták meg, amelynek középpontjában az innovációk elősegítése állt az egészségügyben, különös tekintettel a szolgáltatók által még nem lefedett, hiányzó szolgáltatásokra.
A HoCare projekt célja, hogy pozitívan hasson az uniós strukturális alapok felhasználására, növelje azok eredményességét és hatékonyságát. A kiindulási tartalmat a partnerek határozták meg regionális elemzéseiken keresztül, majd három egymást követő tematikus workshop alapján, további elemzésekre kerül sor. Így kerül kiválasztásra az a harminc átültethető, máshol is bevezethető jó gyakorlat, amelyek segítségével magas szintű eredmények érhetők majd el. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink